Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                              Recepty z holubinky

 

                                             Holubinkové škvarky

600 g holubinek, 200 g sádla na smažení, sůl a kmín.

Holubinky dobře učistěte (není nutné klobouky loupat,stačí pouze důkladně ošisti vlhkým hadříkem). Potom třeň i klobouky nakrájejte na kousky o velikosti 1 - 2 cm. Na pánev dejte rozehřát sádlo a na připraveném tuku pozvolna smažte kousky hub do zlatorůžova. Před dokončením přidejte kmín a osolte podle chuti. Aby se houby nesmažily jen po jedné straně, musíte je neustále míchat. Opečené kousky holubinek připomínají tvarem, barvou i chutí husí škvarky. Podávejte teplé, s bramborovou kaší.

 

                                        Ruská zelňačka z holubinek

350 g holubinek (nazelenalých nebo bukovek), 100 g hub ve sladkokyselém nálevu, 350 g hovězího masa - předního, 500 g kysaného zelí, 1 mrkev, 1 malý celer, 1 petržel, 2 cibule, 1 větší brambor, 4 stroužky česneku, 30 g másla, 50 ml sladké smetany, 100 ml kysané smetany, 1 lžíce sekané zelené petrželové natě, 1 lžíce sekané zelené celerové natě, 1 lžička čerstvého nasekaného kopru, 1,5 litru vody, sůl, celý pepř, bobkový list dle chuti, lžička majoránky.

 Maso omyjeme, nakrájíme na kousky a vaříme v litru a půl vody s jednou cibulí a polovinou mrkve, celeru a petržele doměkka. Když je maso měkké, přecedíme vývar do jiné nádoby, do které jsme vložili oprané a pokrájené kyselé zelí. Přivedeme k varu, přidáme máslo, oloupaný a nakrájený brambor, na kostičky nakrájenou druhou polovinu zeleniny, očištěné a nakrájené houby, druhou cibuli nakrájenou nadrobno, petrželovou a celerovou nať, majoránku, 2 bobkové listy, osolíme, opepříme, přidáme uvařené maso a vaříme do změknutí zeleniny. Potom polévku odstavíme, vmícháme kopr a česnek utřený se solí, pokrájené maso a propláchnuté nakládané houby. Před podáváním polévky na každý talíř nalijeme sladkou smetanu a přidáme lžíci kysané smetany.

 

                                       Holubinková polévka fazolová

200 g holubinek, 200 g namočených fazolí, 200 ml mléka, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1,5 litru vody, sůl dle chuti, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření.

Mouku osmahneme na rozehřátém másle. Vzniklou jíšku zalijeme vodou, rozkvedláme, přidáme scezené fazole, které jsme předem na několik hodin namočili, očištěné nakrájené houby, pepř a nové koření, osolíme a vaříme doměkka. Nakonec vmícháme mléko a ještě chvilku povaříme.

 

                                         Holubinky mezi brambory

500 g holubinek, 600 g brambor, 250 ml sladké smetany, 100 g másla, 4 vejce, 2 cibule, Voda na podlití, sůl, mletý kmín dle chuti.

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozehřátém másle. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Jsou-li houby během dušení příliš suché, podlijeme je vodou. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky asi 4 mm silné a polovinu z nich rozložíme do pekáče. Navršíme na ně dušené houby a přikryjeme druhou polovinou brambor. Přikryté zapékáme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Potom pekáč odkryjeme, směs zalijeme smetanou, kterou jsme osolili a rozkvedlali v ní vejce a dopečeme dozlatova.

 

                                     Holubinkový salát s těstovinami

400 g holubinek, 250 g vašich oblíbených těstovin, 1 hlávkový salát, 2 barevné masité papriky, 2 rajčata, 2 vejce natvrdo, 120 g bílého jogurtu, 1 cibule, olivový olej, voda na uvaření těstovin, sůl, mletý pepř dle chuti.

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme je a necháme okapat. Po vychladnutí je polijeme několika lžícemi oleje a promícháme. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na rozpáleném oleji je smažíme doměkka. Opraný salát nakrájíme na menší kousky a vložíme do misky. Přidáme vychladlé houby, těstoviny, papriky, nakrájené na kostičky, rajčata nakrájené na tenké půlměsíčky, drobně nakrájenou cibuli, natvrdo uvařená, vychladlá a nadrobno rozsekaná vejce, osolíme, opepříme, přelijeme jogurtem a vše zlehka promícháme. Hotový salát necháme vychladnout.

 

                                                Holubinkový kečup

2 kg různých druhů holubinek, 500 ml octa 8%, 250 g cibule, 10 g soli, celý pepř, nové koření, hřebíček, zázvor, mletá skořice, muškátový květ dle chuti.

Houby očistíme, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, přidáme 10 g soli, promícháme necháme asi 2 hodiny odležet. Potom houby s cibulí podusíme ve vlastní šťávě doměkka. Do octa přidáme lžičku nového koření, lžičku celého pepře, půl lžičky hřebíčku, půl lžičky zázvoru, čtvrt lžičky skořice a muškátového květu, přivedeme k varu a necháme vychladnout. Měkké houby rozmixujeme nebo propasírujeme, zalijeme scezeným octem, přivedeme k varu, krátce povaříme a za horka plníme do sklenic. Uzavřeme a strilujeme ve vodní lázni při teplotě 90 °C 20 minut.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.