Recepty z kotrče Falešná dršťková polévka z kotrče 500 g kotrče kadeřávého, 20 g sádla, 30 g hladké mouky, majoránka, mletá paprika, mletý pepř, česnek, sůl, petrželka, 2 větší cibule. Dobře očištěnou plodnici kotrče rozsekáme na větší kousky a dusíme asi 20 minut. Vodu slijeme a houby nasekáme na nudličky, podobné hovězím dršťkám. Na části tuku usmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Ze sádla a mouky uděláme jíšku a přidáme k cibulce. Zředíme chladnějším houbovým vývarem a rozšleháme metličkou. Dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou. Opepříme a přidáme papriku. Necháme povařit, aby se jíška dobře spojila. Přidáme dušené houby a znovu chvíli vaříme. Na talíři ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s celozrnným pečivem. Houbová polévka z kotrče 300 g kotrče kadeřavého, sůl, drcený kmín, mletý černý pepř, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malá petržel, 2 střední brambory, petrželová nať, 2 polévkové lžíce oleje, hladká mouka, 1 vejce, 3 až 4 polévkové lžíce hrubé mouky, sůl. Nakrájené houby dáme vařit do 1,5 litru vody, osolíme, přidáme kmín, opepříme a vaříme 25 minut. Cibuli, mrkev, petržel a brambory nakrájíme, přidáme k houbám a vaříme doměkka. Z vajíčka a hrubé mouky připravíme těsto, které nastrouháme na struhadle. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, vložíme do polévky. Přidáme těstoviny (strouhané těsto) a vaříme 5 minut. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželovou natí. Kotrčový nákyp 750 g čerstvého kotrče kadeřavého, 4 vejce, 100 g uzeniny, 100 g ementálu, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, 1/2 nakládané kapie, nať rychlené cibulky, petrželky, medvědí česnek, vegeta, provensálské koření, olej. Na tuku zpěníme cibuli přidáme drobně pokrájené kotrče. Okořeníme vegetou a provensálským kořením. Dusíme do vypaření šťávy. Necháme mírně zchladnout. Vmícháme hrubě strouhenou uzeninu a ementál, rozšlehaná vejce se strouhankou a utřeným česnekem. Pro ozdobu přidáme posekané kapie. Vlijeme do keramických, tukem vymazaných a strouhankou vysypaných zapékacích misek. Vložíme do mikrovlnné trouby a necháme asi 10 minut ztuhnout. Nákyp vyklopíme na talíře, ozdobíme nasekanou natí zelenin. Jako přílohu podáváme tmavý chléb. Houbové karbanátky z kotrče 600 g čerstvých kotrčů kadeřavých, 4 rohlíky, 4 vejce, 2 cibule, drcený kmín, pepř, sůl, 150 g slaniny, strouhanka, mléko, hladká mouka, rostlinný olej na smažení. Oloupanou cibuli uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do vývaru z cibule namočíme 4 rohlíky. Očištěné plodnice kotrče posekáme nahrubo a osmažíme na rozškvařené slanině. Okořeníme mletým kmínem a pepřem. Ke kotrči přisypeme vařenou rozsekanou cibuli, důkladně vyždímáme rohlíky, 3 vejce a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme strouhankou. Z připravené směsy formujeme karbanátky, obalujeme je v mouce, ve vejci s mlékem a ve strouhance. Smažíme je po obou stranách dozlatova v rozehřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Bramborové omelety s kotrčem 400 g vařených brambor, 400 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1/2 l mléka, 4 vejce, olej na pečení, 500 g kotrče kadeřavého, 2 střední cibulky, 10 ředkviček, kmín, oregano, sůl- Do mléka zašleháme vejce, osolíme, přidáme nastrouhané brambory s mukou a kypřícím práškem. Vytvoříme husté těsto. Lijeme na pánev s horkým tukem a pečeme z obou stran dozlatova. Náplň připravíme podušením nasekaných plodnic kotrče na osmažené cibulce s kmínem, oreganem a plátky ředkviček. Plníme omelety, srolujeme a podáváme horké. Fazole s kotrčem 1 sáček bílýcj fazolí, 500 g vepřového masa, 350 g čerstvého kotrče kadeřavého, kopr nebo petrželová nať podle chuti, olej nebo sádlo, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka, kelímek zakysané smetany, koření dle chuti, sůl. Maso nakrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm. Orestujeme je na dobře rozpáleném tuku v hluboké pánvi, okořeníme a osolíme. Předem namočené fazole přisypeme i s vodou, ve které byly namočeny, k masu. Čerstvé kotrče orestujeme, přidáme k masu a fazolím. Vmícháme kopr nebo sekanou zelenou petrželovou nať a dáme vařit. Nejlépe v tlakovém hrnci na 35 minut. Mezitím si připravíme z tuku a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a našleháme metličkou bešamel. Když se fazole dovaří, zahustíme bešanelem a provaříme. Konzistence má být omáčková. Podáváme s knedlíkem, nočky nebo chlebem. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|