Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                 Recepty z Kukmáka sklepního

 

                             Těstoviny s Kukmákem a se šunkou

400 g těstovin, 20 g sušených kukmáků, 300 g šunky, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, hrst petrželové natě, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

Těstoviny uvaříme a scedíme, uložíme na teplé místo. Houby očistíme, propláchneme a necháme na sítku okapat. Ve woku rozehřejeme olej s nasekaným česnekem, přidáme nakrájené kukmáky, na proužky nakrájenou šunku a drobně nasekanou cibuli. Vše mírně osolíme, několik minut za stálého promíchávání smažíme a uložíme na teplé místo. Do woku vložíme těstoviny, které na zvýšeném ohni prudce opečeme na zbývajícím oleji. Pak je přesuneme na servírovací mísu, přidáme teplou šunku s houbami, dobře promícháme a posypeme sekanou petrželí.

 

                                              Pikantní Kukmák

500 g středních plodnic kukmáků, 1 pórek, 1 lžička rostliného másla, 2 vejce, 100 g šunky, 1 1/2 lžíce strouhaného sýra, 1 červená paprika, špetka soli, rostliné máslo na vymazání misek.

Kukmáky očistíme a třeně (nožky) odřízneme. Šunku, papriku, třeně a pórek nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm lehce orestujeme nakrájené přísady. V misce rozšleháme vejce a orestovanou směs jimi zalijeme. Můžeme přisolit. Mícháme, dokud se vejce nesrazí. Necháme trochu zchladnout a pak plníme kloboučky hub. Zapekácí misky vymažeme máslem a pokládáme plněnýmí plodnicemi. Najemno nastrouháme sýr, kterým je posypeme. Zapékáme v troubě při 200 °C asi 15 minut, až povrch zrůžoví. Podáváme s chlebem, celozrným pečivem a se zeleninovým salátem.

 

 

                                               Houbový kaviár

500 g kukmáků, 2 cibule, 4 stroužky česneku, citron, mletý pepř, sůl, 2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje, pažitka, petrželka.

Plodnice kukmáků očistíme, nakrájíme na hrubé kousky a smažíme na rozpáleném oleji. Zvlášť necháme zesklovatět nakrájenou cibulku na zbytku oleje a přidáme ji k houbám. Dobře promícháme a dusíme doměkka. Vychladlou směs jemně nameleme na masovém mlýnku, ochutíme pepřem a dosolíme. Přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, nasekané natě pažitky a petrželky. Podáváme jako skvělou pomazánku na tmavém pečivu.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.