Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu Řádně očištěné houby nakrájíme a blanšírujeme ve slané vodě asi 5 min v poměru 1 díl vody a 1 díl čerstvých hub. Během varu sbíráme pěnu. Houby pak scedíme a propláchneme studenou vodou. Vložíme je do uzavíratelné sklenice (naplníme ji ze 2/3) a prokládáme zeleninou, kořením (čím více cibule, tím budou houby šlemovitější) a zalijeme lákem. Sklenici uzavřeme a vaříme 30 min při teplotě 95°C. Lák můžeme různě obměňovat dle chuti. Nejčastěji se používají tyto ingredience: hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, pepř celý, cukr, cibule, česnek, mrkev, celer nebo květák. Použití: Jako příloha k teplým a studeným pokrmům. Podle chuti je možno nakládat i různou zeleninu a připravovat tak ve spojení s naloženými houbami pestré houbové saláty.
|