Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

      Tabulka pro vhodné použití různých druhů hub k přípravě pokrmů

 

Druh houby Vhodná kuchyňská úprava Způsob konzervace
Bedla vysoká a bedla červenající klobouk k opékání, smažení, plnění do houbových směsí nevhodná
Čirůvka fialová nejlépe ve směsi hub, dušená naložené ve sladkokyselém nálevu
Čirůvka májovka dušená, do omáček, karbanátky všechny úpravy
Holubinka olivová, mandlová všechny úpravy všechny kromě sušení
Holubinka odbarvená dušená, do směsí všechny kromě sušení
Hlíva ústřičná polévky, omáčky, po předvaření smažená jako řízek naložená na sladkokyselo
Hřib borový, hřib dubový všechny úpravy všechny úpravy
Hřib hnědý, hřib plstnatý všechny úpravy všechny úpravy
Hřib smrkový všechny úpravy všechny úpravy
Hřib dutonohý kloboučky do polévek, omáček, smažené, ve směsi s vejci kloboučky na sušení, ve sladkokyselém nálevu
Hřib kovář všechny úpravy sušení
Hřib žlutomasý mladé kloboučky do polévek, omáček, směsí, karbanátků nevhodný
Hřib strakoš do polévek, omáček, směsí všechny úpravy
Klouzek sličný na dušení, zapékání, do omáček naložený na sladkokyselo
Klouzek obecný na dušení, zapékání, do omáček všechny úpravy
Klouzek zrnitý, ovčí všechny úpravy všechny úpravy
Kotrč kadeřavý na dušení, do polévek, omáček, do směsí všechny úpravy
Kotrč březový všechny úpravy všechny úpravy
Křemenáč borový všechny úpravy všechny úpravy
Křemenáč osikový všechny úpravy všechny úpravy
Kozák kapucínek mladé plodnice na dušení, do směsí, starší plodnice nevhodné nevhodný
Límcovka obrovská všechny úpravy všechny úpravy
Límcovka obecná polévky, omáčky, na dušení naložená na sladkokyselo
Muchomůrka růžovka (masák) všechny úpravy naložená na sladkokyselo
Opěnka měnlivá na dušení, do směsí nevhodná
Pýchavka obecná jen mladé plodnice do polévek, msěsí, na smažení jako řízky, s vejci naložená na sladkokyselo ve směsi
Ryzec pravý do polévek, omáček, směsí naložený na sladkokyselo
Slizák mazlavý klobouky do směsí, na dušení naložený na sladkokyselo
Sluka svrasklá na dušení, pečení, do směsí naložením do soli
Smrž obecný všechny úpravy všechny úpravy
Špička obecná (travní)  jen mladé kloboučky na dušení, do směsí, do polévek apod. na sušení
Václavka obecná jen mladé kloboučky, do polévek, omáček, směsí naložená na sladkokyselo
Žampion lesní polévky, omáčky, na dušení, do směsí nepoužívá se
Žampion ovčí všechny úpravy naložený na sladkokyselo, sušený
Žampion polní všechny úpravy naložený na sladkokyselo, sušený