Recpty z Hřiba kováře Kovářské lívanečky 250 g hřibů kovářů, 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, 30 g másla, 2 vejce, sůl, mletý kmín dle chuti, kypřící prášek do pečiva dle chuti, voda na podlití, olej do lívanečníku. Z mouky, vajec, mléka a špetky prášku do pečiva připravíme těsto. Potom očistíme houby, nakrájíme je na malé kousky a osolené a okmínované je dusíme na rozehřátém másle nejméně 15 minut. Jestli se voda při dušení příliš brzy vypaří, můžeme trochu vody dolít. Potom houby necháme vychladnout, vmícháme je do těsta a pečeme v lívanečníku dozlatova. Kovářský koláč 500 g hřibů kovářů, 40 g sádla, 20 g másla, 2 cibule, 5 vajec, 120 g sýra na strouhání, 250 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 20 g droždí, tuk na vymazání formy, sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka dle chuti. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme ji zrůžovět na rozehřátém sádle. Přidáme houby a restujeme do odpaření vody. Osolíme, opepříme, okmínujeme, okořeníme majoránkou, promícháme a necháme vychladnout. Do mísy vsypeme mouka a osolíme. Do poloviny mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a 1 vejce, promícháme a po patnácti minutách přidáme k mouce spolu s máslem. Pomocí zbylého mléka zaděláme hladké těsto, které rozprostřeme do vymazané formy tak, abychom vytvořili vyšší okraj. Na těsto urovnáme houby a zalijeme rozšlehanými vejci, do kterých jsme vmíchali polovinu nastrouhaného sýra. Pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme ještě asi 5 minut zapéct. Zapečené svíčkové řezy s kováři 250 g hřibů kovářů, 600 g svíčkové, 600 g brambor, 200 ml kysané smetany, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 2 cibule, voda na uvaření hub, olej na smažení, sůl, citronová šťáva dle chuti. Svíčkovou nakrájíme na kostky, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a také opečeme na oleji. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na oleji. Houby nakrájíme na kostičky, povaříme je 5 minut ve vodě, slijeme a 100 ml vývaru schováme. Houby necháme odkapat, přidáme je k cibuli a asi 15 minut vše pudusíme. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z hub a kysanou smetanoum osolíme, zakapeme několika kapkami citronu a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny. Maso, brambory a houby promícháme, urovnáme do zapékací misky, zalijeme omáčkou a zapékáme asi 45 minut. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|