Recepty z Hřibu strakoše Strakoši v rajčatech 500 g hřibů strakošů, 16 větších rajčat, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, 1 velká cibule, olej dle potřeby, sůl, mletý kmín,mletá sladká paprika dle chuti. Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme 1/2 kávové lžičky sladké papriki a přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme, pokmínujeme a pod pokličkou disíme doměkka. Ke konci dušení klepneme celá vejce a mícháme dokud vejce neztuhnou. Takto připravené houby necháme vychladnout. Větší rajčata seřízneme a vydlabeme dužinu. Vnitřky rajčatplníme dušenými houbami s vejci a posypeme nastrouhaným sýrem a přiklopíme odříznutou částí rajčete. Podáváme jako přílohu k pečenému masu. Strakošová sekaná 500 g hřibů strakošů, 1 velká cibule, 3 housky, 2 vejce, 50 g másla, mléko a strouhanku podle potřeby, sůl, mletý pepř dle chuti, 1 lžíce sekané petrželové natě. Na polovině másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené houby, osolíme je, opepříme a dusíme doměkka. Housky nakrájíme na kostičky, polijeme mlékem a necháme ho vsáknout. Potom housky vymačkáme, přidáme vychladlé houby, petrželku, jedno vejce a jeden žloutek, promícháme podle potřeby zahustíme strouhankou. Hmotu dobře promícháme, utvoříme z ní šišku jako sekanou, vložíme ji do pekáče s druhou polovinou másla, potřeme bílkem a upečeme dorůžova. Sekanou také můžeme upéct ve formě, např. v srnčím hřbetu. Strakošová smaženice s brynzou 450 g hřibů strakošů, 200 g brynzy, 4 vejce, 1 cibule, 50 g másla, sůl dle chuti, lžička sladké mleté papriky. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozehřátém másle. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, osolíme je, posypeme paprikou a dusíme je doměkka. Pak k houbám vmícháme nadrobenou brynzu, přidáme vejce a za stálého míchání necháme smaženici ztuhnout. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Pizza se strakoši 200 g hřibů strakošů, 120 ml sladkého kečupu, 150 g sýra na strouhání, 4 rajčata, 300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí, tuk na vymazání koláčové formy, slunečnicový olej, sůl, oregáno, tymián dle chuti, mouka na vál. Do prosáté mouky přidáme droždí, které jsme rozmíchali ve vlažné vodě, lžíci oleje a polovinu kávoé lžičky soli. Zpracujeme vláčné těsto a necháme ho asi půl hodiny kynout. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na několika lžících rozpáleného oleje. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu plát, kterým vyplníme tukem vymazanou koláčovou formu. Do kečupu přidáme špetku oregána a tymiánu a rozetřeme ho na těsto. Na kečup rozložíme plátky rajčat a na rajčata rozvrstvíme udušné houby. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Salát z hřibů strakošů 600 g hřibů strakošů, 500 g cibule, 50 ml octa 8%, 50 ml olivového oleje, voda na uvaření hub a do salátu, sůl, mletý pepř dle chuti. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a vaříme v mírně osolené vodě asi 15 minut. Pak je scedíme, vychladlé houby vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme olej, ocet a podle potřeby trošku vody, jemně nakrájenou cibuli, promícháme a necháme v chladu asi hodinu. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|