Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                       Recepty z Hlívy plicní

 

                                           Hlívy v houskách

450 g hlívy plicní, 8 housek, 150 g sýra na strouhání, 50 g šunky, 3 vejce, 1 cibule, 30 g másla, 60 g pomazánkového másla, sůl, mletý pepř, mletý kmín, sójová omáčka dle chuti.

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zakapeme ji několika kapkami sójové omáčky, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, očištěné a nadrobno nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, opepříme a dusíme doměkka. Pak přidáme 2 vejce a umícháme řídkou smaženici. Z housek odkrojíme vršky, vnitřek vydlabeme, vytřeme pomazánkovým máslem, naplníme smaženicí, posypeme strouhaným sýrem, přikryjeme odkrojeným vrškem, naskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zapečeme.

 

                                      Skopová žebírka na hlívě

400 g hlívy plicní, 4 pore skopových žebírek, 80 g sádla, 50 g hladké mouky, voda na podlití, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti.

Žebírka osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle je zprudka po obou stranách opečeme. Podlijeme je vodou a dusíme doměkka. Měkká žebírka vyndáme, do vypečené šťávy vložíme očištěné a nakrájené houby, okmínujeme a dusíme tak dlouho, až jsou měkké. Mouku rozkvedláme ve vodě a houby s ní zahustíme. Nakonec vrátíme žebírka a necháme chvíli prohřát. Vhodnou přílohou jsou brambory.

 

                                      Vepřové ledvinky s hlívou

400 g hlívy plicní, 600 g vepřových ledvinek, 2 cibule, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, Voda na podlití, sůl, mletý kmín, mletý pepř dle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na rozehřátém sádle. Přidáme dobře vyprané a na plátky nakrájené ledvinky, opepříme, osolíme, okmínujeme a zprudka orestujeme. Pak přidáme očištěné a nakrájené houby, chvíli opékáme, potom je podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce voy a ještě chvíli povaříme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, dušená rýže nebo chléb. 

 

                                                 Hovězí na hlívě

400 g hlívy plicní, 600 g hovězího zadního masa nebo roštěnce, 3 cibule, 80 g slaniny, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sladkého kečupu, voda na podlévání, sůl, mletý pepř dle chuti.

Polovinu slaniny nakrájíme na klínky a prošpikujeme jimi hovězí maso. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji a zpěníme na ni cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Na cibuli vložíme maso a zprudka ho opečeme po všech stranách. Potom ho podlijeme vodou, přidáme očištěné a nakrájené houby a dusíme za občasného podlévání vodou a polévání vypečenou šťávou doměkka. Hotové maso vyjmeme, do šťávy vmícháme hořčici a kečup, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme vodou, vrátíme maso nakrájené na plátky a krátce povaříme. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo rýže.

 

                                                    Hlívový salát

400 g hlívy plicní, 1 cibule, 1 lžička octa 8%, 5 lžic salátového oleje, voda na uvaření hub, sůl, mletý pepř dle chuti, 1 lžíce nasekané petrželové natě.

Houby uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Vychladlé je nakrájíme na stejně velké kostičky, pokapeme octem a olejem, přidáme jemně nakrájenou cibuli, petrželovou nať, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo.

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.