Recepty z Kozáků Pěna z kozáků 500 g kozáků, 150 ml bešamelové omáčky, 50 g másla, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, muškátový květ dle chuti. Kozáky očistíme, omyjeme vlhkým hadříkem, nakrájíme na malé kousky, alespoň 15 minut podusíme na másle. Vychladlé houby rozmixujeme se smetanou a bešamelovou omáčkou. Potom je osolíme, opepříme a přidáme špetku sušeného rozdrceného muškátového květu. Vše za stálého míchání povaříme. Nakonec odstavíme, necháme vychladnout, přidáme rozpuštěné máslo a vyšleháme do pěny. Pěnu používáme k mazání chlebíčků, jednohubek nebo jeko pomazánku na topinky. Kozácký bramborák s čočkou 400 g kozáků, 500 g brambor, 200 g čočky, 60 g slaniny, 3 stroužkyčesneku, olej na smažení, strouhanka dle potřeby, voda na uvaření čočky, sůl, mletý pepř, majoránka dle chuti. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji rozpustit na pánvi, přidáme očištěné a nadrobno nakrájené houby a dusíme je do změknutí. Čočku uvaříme doměkka. Scezenou ji přidáme spolu s houbami k nastrouhaným bramborům. Dále přidáme česnek utřený se solí, opepříme, okořeníme majoránkou, zamícháme a lžící tvoříme na pánvi s rozpáleným olejem malé placičky, které osmažíme po obou stranách. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Kozácké škubánky 400 g kozáků, 80 g hladké mouky, 30 g másla, 3 vejce, 1 cibule, mléko podle porřeby, olej na smažení, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti. Očištěné a nadrobno nakrájené houdby doměkka udusíme na drobně nakrájené cibuli, kterou jsme zpěnili na rozehřátém másle. Z mouky, žloutků a mléka připravíme těsto, do kterého vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Přidáme vychladlé houby, osolíme, okmínujeme, opepříme a promícháme. Z připraveného těsta lžící vykrajujeme škubánky, které opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Krabí kozáková pizza 250 g kozáků, 6 krabích tyčinek, 30 g sladkého kečupu, 1 cibule, 60 g sýra na strouhání, 400 g hladké mouky, 250 ml vody, 30 g droždí, olivový olej, tuk na smažení, krupicový cukr, sůl, koření na ryby, citronová šťáva dle chuti, mouka na posypání a vál. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na rozpáleném tuku. Přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Mouku prosijeme do mísy, rozhrneme ji do stran, do středu rozdrobíme droždí, posypeme kávovou lžičkou cukru, zalijeme vodou a necháme přikryté asi 30 minut vykynout. Potom přidáme lžičku soli, 2 lžíce olivového oleje a zpracujeme hldké středně tuhé těsto a vytvarujeme z něj kouli, kterou nařízneme nožem do kříže, poprášíme moukou a necháme vykynout. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, vložíme do formy, potřeme kečupem, naskládáme houby, posypeme nadrobno pokrájenými krabími tyčinkami, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme špetkou koření na ryby, nastrouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě. Rybí filé na kozácích 250 g kozáků, 4 porce rybího filé, 60 g másla, 1 žloutek, 100 ml vývaru z masoxu, 100 ml bílého vína, 40 g hladké mouky, sůl, celý kmín dle chuti. Filé vložíme do kastrolu, osolíme, okmínujeme, obložíme očištěnými a na plátky nakrájenými kozáky, podlijeme vínem a vývarem a vaříme asi 20 minut. Uvařené filé opatrně vyndáme, do šťávy vmícháme mouku a ještě asi 5 minut povaříme. Potom odstavíme z plotýnky a do omáčky vmícháme žloutek rozetřený se změklým máslem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a vařená zelenina. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|