Recepty z Suchohřibu hnědého Zapečené hřiby se zelím 500 g hnědých hřibů, 500 g sterilovaného zelí, 100 g kyselých okurek, 100 ml sladkého kečupu, 60 g másla, 40 g storuhanky, 2 cibule, voda na uvaření hub, sůl, mletý pepř dle chuti. Houby očistíme a vaříme v mírně osolené vodě 10 minut a nakrájíme je na plátky. Na rozehřátém másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme houby, nakrájené okurky, kečup, osolíme, opepříme a dusíme dalších 10 minut. Polovinu odkapávaného zelí rozložíme do zapékací misky, na zelí dáme houby a přikryjeme druhou polovinou zelí, posypeme strouhankou a zapečeme ve vyhřáté troubě. Hřibové ragů s červeným vínem 600 g hnědých hřibů, 250 ml červeného vína, 250 ml zeleninvového vývaru z kostky, 100 ml sladké smetany, 1 žlutá a 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, chilli koření, tymián dle chuti, 1 bobkový list. Na másle osmažíme drobně nakrájenou žlutou i červenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer, na plátky nakrájený česnek, osolíme a krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem, přidáme bobkový list a špetku tymiánu. Dále přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, osolíme, přidáme na špičku nože chilli koření, krátce osmažíme, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí hub. V trošce studené vody rozšleháme hladkou mouku a za stálého míchání vlijeme do směsi. Přilijeme smetanu a ještě krátce povaříme. Vepřová játra na hřibech 250 g hnědých hřibů, 500 g vepřových jater, 250 ml vývaru z masoxu, 200 ml kysané smetany, 100 g pórku, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 50 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, mletý pepř dle chuti. Omytá a osušená játra nakrájíme na plátky, opepříme a obalíme v mouce. Máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupaný a na kolečka nakrájený česnek, osmahneme, přidáme játra a opečeme je po obou stranách. Vmícháme očištěné a na plátky nakrájené houby, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec zalijeme smetanou a ještě chvíli povaříme. Dochutíme solí. Vhodnou přílohou jsou hranolky. Tvarohová pomazánka z hnědých hřibů 250 g hnědých hřibů, 250 g měkkého tvarohu, 100 g šunky, 50 ml sladké smetany, 30 g másla, 1 sladkokyselá okurka, 10 oliv, voda podle potřeby, sůl dle chuti, 1 bobkový list, lžíce zelené petrželové natě. Houby uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem doměkka. Měkké a vychladlé je pak nakrájíme na drobné kousky, vložíme do misky, přidáme tvaroh, drobně pokrájenou šunku, máslo, smetanu, nadrobno nakrájenou okurku, nasekané olivy, petrželku, osolíme a vše řádně promícháme.
|