Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                  Recepty ze Stročka trubkovitého

 

                                             Omáčka ze stročka

450 g stročka trubkovitého, 1 menší petržel, stejné množství celeru, 100 ml sladké smetany nebo mléka, 1 cibule, 2 lžíce tuku, 2 středně velké kyselé okurky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 cm vymačkané sardelové pasty z tuby, 1 litr masového vývaru nebo vývaru z masoxu, krupicový cukr podle chuti, voda na vaření hub, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list dle chuti, špetka tymiánu, citronová kůra dle chuti.

Stročky očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme v hrnci ponořené ve vodě, do které jsme přidali trošku soli, 3 kuličky nového koření, jeden bobkový list, špetku tymiánu, celou petržel a celý celer. Když jsou houby měkké, scedíme je. Vyndáme bobkový list a koření. Na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nodrobno nakrájené kyselé okurky, česnek utřený se solí, sardelovou pastu, trochu nastrouhané citronové kůry a krátce osmažíme. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Potom přidáme mouku rozvedlanou ve smetaně a krátce povaříme. Omáčku spolu se zeleninou z hub prolisujeme přes cedník, přidáme houby, podle chuti cukr a hořčici a ještě necháme přijít k varu. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

 

                                            Stroček s paprikou

350 g stročka trubkovitého, 50 g šunky, 1 velká cibule, 4 lžíce olivového oleje, 120 ml červeného vína, 1 žlutá nebo zelená paprika, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, sekaná petrželka.

Stročka důkladně opereme pod tekoucí vodou, odstraníme zbytky kořínků a nakrájíme na kousky. Na pánev s olejem vložíme jemně nakrájenou cibulku a zpěníme ji. Pak přidáme na tenké nudličky nakrájenou šunku, houby, trošku osolíme, opepříme a okořeníme špetkou strouhaného muškátového oříšku. Krátce osmažíme. Podlijeme vínema dusíme asi 5 minut. Přidáme na proužky nakrájenou, omytou a jádřinců zbavenou papriku a dusíme do té doby, než je paprika měkká. Před podáváním zdobíme sekanou petrželovou natí. Nejvhodnější přílohou je chléb namazaný máslem.

 

                                             Stročkový kaviár

450 g stročka trubkovitého, 2 cibule, 4 stroužky česneku, olej na smažení, sůl, grilovací koření, citronová šťáva, pažitka dle chuti.

Stročky očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, nadrobno nakrájíme a dáme osmažit na rozehřátý olej. Po krátkém smažení přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě trošku osmažíme. Spolu s pažitkou umeleme na masovém strojku, přidáme česnek rozetřený se solí, grilovací koření, zakapeme citronem a promícháme. Místo grilovacího koření , můžeme použít nějáké jiné koření, které máme v oblibě. Kaviárem můžeme namazat veku, jednohubky nebo topinky, které ještě zdobíme různými druhy syrové zeleniny.

 

                                              Stročkový kečup

500 g stročka trubkovitého, 30 g soli, 3 hřebíčky, 5 kuliček celého pepře, 3 kulicky noveho koreni, 200 ml octa 8%, muškátový květ, mletý zázvor, mletá skořice dle chuti.

Do octa přidáme všechno koření a přivedeme k varu. Necháme vychladnout. Vychladlý ocet scedíme. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Dusíme je trochu podlité octem. Podušené houby rozmixujeme a dolijeme zbytek octa. Vzniklá hmota by neměla být příliš hustá, ani příliš řídká. Naplníme ji do sklenic od kečupu, zašroubujeme a sterilujeme 45 minut při teplotě 100°C.

 

                                    Husí krev ze stročka trubkovitého

300 g stročka trubkovitého, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce sádla, 100 g krup, voda na podlévání a uvaření krup, sůl, mletý pepř, mletý kmín, mletá sladká paprika, zelená petrželka dle chuti.

Stročky očistíme od kořínků, opláchneme pod tekoucí vodou a pokrájíme je nadrobno. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, opepříme, okmínujeme, osolíme, přidáme půl lžičky mleté papriky a houby. Dusíme tak dlouho, dokud se většina vody nevypaří. Nejsou-li houby dostatečně měkké, můžeme je během dušení podlévat vodou. Kroupy uvaříme ve vodě doměkka, přidáme je k houbám, do směsi rozklepneme vejce a mícháme do ztuhnutí. Vytvořenou husí krev mažeme na topinky nebo máslem namazaný chléb a zdobíme drobně nasekanou petrželkou. Vrstvu husí krve na topinkách můžeme také přikrýt plátkem sýra a dát do vyhřáté trouby, aby se sýr roztavil. Zdobit můžeme kečupem nebo tatarskou omáčkou.

 

                                                 Vánoční kuba

100 g stročka trubkovitého (o vánocích nejspíše sušeného), 300 g trhaných krupek, 80 g sádla, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, voda podle potřeby, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti.

Trhané kroupy propláchneme vařící vodou a dáme uvařit do osolené vody. Přidáme půl lžičky kmínu. Když jsou kroupy měkké přidáme sádlo, česnek utřený se solí a opepříme. Sušené stročky namočíme na 20 minut do vody a potom je uvaříme doměkka. Scedíme je, nadrobno nakrájíme a vmívcháme do krup. Troškou sádla vymažeme pekáč, vložíme připravenou směs a dáme do trouby asi na 20 minut zapéct. Před dopečením povrch kuby potřeme máslem.