Jak připravit kombuchový nápoj Pro začátek si obstaráme základní kulturu − násadu kombuchy. Dále budeme potřebovat cukr nebo med a černý či zelený čaj. Druhy čajů můžeme libovolně kombinovat. Získáme tím téměř nekonečné spektrum chutí i vůní kombuchového nápoje. Základní recept Z 1 až 2 vrchovatých polévkových lžic volně sypaného čaje nebo ze 4 sáčků vyluhujeme 1 litr čaje. Můžeme použít i směs černých a zelených čajů. Výluh osladíme 4 až 6 polévkovými lžícemi cukru nebo 2 lžícemi medu. Ke snížení obsahu cukrů je možno použít i lístky stevie, tzv. sladké trávy, přírodního rostlinného nekalorického sladidla. Při použití menšího množství cukru musíme počítat s tím, že kvašení bude trvat déle, nejméně 9 dnů. Co je během přípravy nápoje zvláště důležité * Kvasinky potřebují pro svůj život řepný cukr, po vykvašení nebude méně slazený nápoj téměř obsahovat sacharidy. Vždy je nutné vyzkoušet optimální dávkování! * Skleněnou dvoulitrovou láhev dokonale vymyjeme (nepoužíváme saponáty!) a vypaříme vařící vodou. * Dbáme, aby kultura nepřišla do styku s kovy. * K uzavření láhve budeme potřebovat čisté přežehlené plátno nebo papírový ubrousek a gumičku. * Kombucha je živá mikrobiální kultura − vysoká teplota ji zabíjí! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C. Jak postupujeme 1. Do vypařené sklenice nalijeme čajový výluh, rozpustíme cukr nebo med, případně osladíme spařenými listy stevie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu (23 až 25 °C). Při nižších teplotách by houba špatně narůstala. 2. Přidáme zakoupenou kulturu kombuchy, hrdlo láhve uzavřeme plátnem a zavážeme. Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba samostatně, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek. 3. Plnou láhev postavíme na temné místo a necháme kvasit (fermentovat) týden až 10 dní. Po této době nápoj scedíme do zvláštních láhví. Chuť můžeme kontrolovat brčkem Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru v hotovém "čajovém víně" zůstane a tím silnější a ostřejší chuť bude "kombuchové víno" mít. Hotový vykvašený mok stahujeme hadičkou jako ovocné víno do plastových láhví. Pokud bude výsledný nápoj příliš sladké a nevýrazné chuti, necháme jej kvasit o několik dní déle. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené láhvi vydržet nejméně měsíc. Zdroj Jarmila Teplíková.
|