Polnička topolová - PIOPPINO Tato teplomilná houba se nejčastěji objevuje v trsech na odumřelých topolových, olšových, vrbových a javorových kmenech nebo na pařezech v letním období a teplejších oblastech Středomoří (Itálie, Francie, Španělsko). Severní hranici jejího přirozeného výskytu tvoří Hurbanovo na jižním Slovensku. Plodnice polničky topolové jsou drobné až středně velké; průměr klobouku je 30 až 150 mm. Lupeny jsou zpočátku plavé, později tmavohnědé. Třeň je tenký, mírně šupinatý. Po otevření klobouku zůstává na třeni zbytek prstence. Starší plodnice mají plochý klobouk. V kuchyni Svojí výraznou chutí připomínají plodnice polničky hřibovité houby. Houba je nejoblíbenější v Itálii, kde se nazývá Pioppino. Ročně se jí tam vypěstuje až 2 000 tun. Byly známy pokrmy s polničkou již v dobách starého Říma, kdy byla houba velmi ceněna. Je vhodná do omáček, nádivek, k drůbeži i rybám. Plodnice hub neuchováváme a snažíme se je ihned zkonzumovat. Prodej: Sadby Substrát Recepty Pěstitelská poradna
|