Eryngii (Pleurotus eryngii) - Hlíva královská - máčková Svojí lahodnou chutí se výrazně liší od ostatních hlív. Houba roste ve stepích střední Asie, v severní Africe, jižní Evropě a vyskytuje se i v Himálaji. U nás ji také nalézáme, ale jen zřídka. Klobouk plodnice dosahuje průměru 3-12 cm. Na rozdíl od ostatních hlív má klobouk průměr sice menší, zato síla dužniny je až 10-15 mm. Mladé plodnice mají zpočátku okraje mírně podvinuté a v dospělosti získávají nálevkovitý tvar. Třeň je dlouhý 3-10 cm, umístěný středově, silný. Má jemnou dužninu na rozdíl od třeně ostatních hlív a lahodnou nasládlou chuť. Lamely jsou řídce umístěné, tenké, šedé barvy. Plodnice rostou jednotlivě nebo v malých trsech. Eryngii se pěstuje odlišně než hlíva ústřičná. Nevhodné pro pěstování jsou špalky dřeva, houbě spíše vyhovují substráty jako sláma, drcená kukuřičná vřetena nebo piliny obohacené kukuřičnou moučkou. Zatímco v Itálii, kde je tato hlíva pěstována nejvíce, se pěstuje na sterilizované slámě pokryté vrstvičkou zeminy, kdy se substrát uloží na stinném místě, mají v Jihovýchodní Asii odlišný postup. Houby se pěstují v malých sáčcích na obohacených pilinách a bloky plodí v málo osvětlených místnostech ve vysoké vlhkosti. V důsledku toho se vytvářejí plodnice, které ani v nejmenším nepřipomínají hlívu máčkovou vyrostlou v přírodě. Plodnice vyrostlé v temnu, mají výrazně silný dužnatý třeň a malý zakrnělý klobouk. V kuchyni Houba je velmi ceněna pro svoji jemnou chuť. Získala díky tomu i svoje jméno „King Oyster" (Hlíva královská), což vypovídá o její lahodné chuti. Zatímco u ostatních hlív je třeň velmi tuhý a většinou se odřezává a k přípravě pokrmů nepoužívá, má celá plodnice hlívy královské jemnou texturu výrazně připomínající hřib. Chuť je mírně nasládlá - delikátní. Houba je oblíbena mezi znalci a gurmány. Komplikovaný způsob pěstování odpovídá i ceně, protože patří mezi houby nejdražší. Houba je oblíbena jako surovina do italských i asijských pokrmů. Specifikace a léčebné účinky V poslední době byly i u této hlívy zjištěny léčivé glukany. Jako u nového druhu hub se teprve další léčivé účinky studují. Více o Hlívě královské v knize „Kuchařka jídel z exotických a léčivých hub" od ing. Ivana Jablonského CSc. Prodej: Sadby Substráty Recepty Pěstitelská poradna
|