Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                                Recepty z Žampionů

  

 

Video pro inspiraci: Krémová polévka z žampionů

                             Indické kari s žampiony

                             Kuřecí prsíčka s žampionovou omáčkou                                                                 

 

                                      Salát ze syrových žampiónů

 

250g žampiónů, 1  salát dubáček červený a zelený, 50 g sekaných jader vlašských ořechů,

šťáva z ½ citrónu, 1 lžička hořčice, olej, sůl, pepř.

Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky, listy salátu opereme a rozdělíme. Připravíme zálivku z citrónové šťávy, hořčice, oleje, soli a pepře. Vše smícháme a nakonec posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Čím čerstvější jsou žampióny, tím je salát chutnější.

                                    

                              Marinované žampióny

400 g žampiónů, 2 kusy jarní cibulky, šťáva z ½ citrónu, ½ svazku petrželové nati, olivový olej, 100 ml suchého bílého vína, sůl a pepř.

Žampióny očistíme a velké plodnice nakrájíme na čtvrtky, malé ponecháme vcelku.Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Houby a cibuli osolené a opepřené lehce osmažíme na oleji a zalijeme vínem a citrónovou šťávou. Petrželovou nať omyjeme a nadrobno nasekáme. Nakonec vše smícháme s houbami. Houby necháme uležet a několikrát je přitom promícháme s marinádou. K marinovaným žampiónům je chutnou přílohou opékaná bageta.

                                      

                                Žampiónová omáčka

500 g žampiónů, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml zakysané  smetany,20 g másla, šťáva z citronu, drcený kmín, pepř, sůl.

Žampióny omyjeme a nakrájíme na plátky a spolu s citronovou šťávou, kmínem a solí. Dusíme po dobu 15 minut. Potom zahustíme hladkou moukou a  přidáme smetanu. Dokonale vymícháme a 10 minut vaříme. Podáváme samostatně nebo k hovězímu masu. Za přílohu volíme knedlík nebo těstoviny.

                            

                       Žampiónové klopsy s rokfórem a ořechy

250 g žampiónů, 450 g mletého hovězího, 1 střední cibule, 2 žloutky, 2 lžíce tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, pepř, sůl. Na rokfórovou omáčku: 200 ml mléka, 50 g vlašských ořechů, 3 krajíčky bílého chleba, 75 g nivy, 4 lžíce nasekané petrželové nati.

Žampióny nastrouháme a v teflonové pánvi vydusíme. Hovězí, cibuli a žloutky s tymiánem spolu s vychladlými žampióny v míse řádně propracujeme.Vlhkýma rukama vytvoříme z těsta malé kuličky. Umeleme upražené ořechy, pak k nim přidáme žemle, horké mléko. Přidáme také nivu a vše společně umixujeme. Necháme v teple. Ve velké teflonové pánvi smažíme klopsy po dobu 6 - 8 minut. Pak do pánve nalijeme omáčku a opatrně ji ohřejeme. Nakonec ji přelijeme do omáčníku nebo přímo na nudle

                             

                             Těstoviny s houbami po Milánsku

300 g makarónů, 3 l vody, 30 g soli, 100 g másla, 250 g šunky, 250 g hub, 100 g rajského protlaku, 100 ml  suchého červeného vína, 1/8 l vývaru připraveného z kostky masoxu, trochu muškátového květu, 100 g nastrouhaného eidamu.

Makaróny případně špagety uvaříme do měkka. Scedíme je, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na másle podusíme šunku s houbami po dobu 6 minut. K tomu přidáme rajský protlak, podlijeme vínem a vývarem a krátce společně povaříme. Do takto připraveného základu přidáme makaróny, muškátový květ, polovinu sýra, osolíme, okořeníme a dobře prohřejeme. Hotové makaróny upravíme na nahřáté talíře a jednotlivé porce posypeme zbylým sýrem.

                                        

                                 Gratinované kuře s žampióny

500 g čerstvých žampiónů, 2 kuřecí prsa bez kostí, 100 g másla, 40 g hladké mouky, ½ litru mléka, 1 kostka s masovým vývarem (do 500 ml vody), 1 špetka muškátového oříšku, 2 snítky zelené petrželky, sůl, pepř.

Kuřecí prsíčka pečeme na pánvi v 40 g másla po dobu 10 - 15 minut... Maso vyjmeme z pánve, osolíme a opepříme, napříč nakrájíme na plátky a rozdělíme do 4 zapékacích misek. Žampióny očistíme, nakrájíme na čtvrtky a na pánvi, z které jsme vyjmuli maso, je 5 - 6 minut podusíme. Houby také rozdělíme do zapékacích misek a na zbylém tuku na pánvi osmažíme mouku. K ní pak za stálého míchání přidáváme mléko a vaříme, dokud nezhoustne. Omáčku ochutíme pepřem, muškátovým květem a kostkou bujónu, zalijeme maso s žampióny v zapékacích miskách a zasypeme trochou strouhanky. Misky dáme do předehřáté trouby na 10 minut při teplotě 2200C. Před podáváním misky posypeme opranou a nadrobno nasekanou petrželkou.

                                 

                                   Žampiónový moučník - Mylord

Hrozny, jablka, bílý jogurt, citrónová šťáva, cukr, žampióny.

Bobule zbavíme jader a slupek. Jablko nakrájíme.  Drobné žampióny opereme a osušíme a nakrájíme na plátky.  Potom ovoce smícháme s žampiónovými plátky a přidáme bílý jogurt. Osladíme a necháme hodinu vychladnout. Ihned konzumujeme. Podáváme jako desert.

 

                              Kuřecí sekaná se žampiony

Dvoje kuřecí prsa (slepičí mohou být také), 200 g žampionů, 2 vejce, 2 lžičky petrželové nati, 1 dl husté smetany, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, pepř (podle chuti); mouka na obalování, olej.

Prsa vykostíme a s kůží a žampiony dvakrát na masovém mlýnku pomeleme. Přimícháme najemno pokrájenou petrželku, protlačený česnek, sůl, pepř, smetanu, vejce a vypracujeme směs na kuřecí sekanou. Mokrou rukou formujeme placičky, které obalujeme v mouce a opékáme v rozpáleném oleji po obou stranách do červena a nebo ze směsi vytvarujeme šišku, kterou dáme do trouby péci. Podáváme k salátu, rýži či bramborové kaši.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.