Recepty z Hlívy královské Smetanová polévka 200 g Hlívy královské, 50 g prorostlé slaniny, ¼ litru mléka, ½ litru vody, 1 - 2 lžíce oleje, 2 - 3 lžíce koňaku, 2 sáčky houbové polévky (v prášku), 2 lžíce drobně nasekané pažitky, bílý pepř. Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na drobné kousky a na trošce oleje opražíme. Zalijeme mlékem a vodou a necháme vařit. Do polévky šlehací metlou vmícháme oba sáčky houbové polévky a na mírném ohni 5 minut vaříme. Přitom občas polévku zamícháme. Ochutíme koňakem a bílým pepřem a naléváme do hlubokých polévkových talířů. Trochu pažitky nebo petrželové nati nadrobno nasekáme a porce polévky ozdobíme. Tomu, kdo si potrpí na polévku krémové konzistence se doporučuje přidat do polévky lžíci našlehané smetany. Hlíva královská po francouzsku 500 g Hlívy královské, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, ¼ litru bílého vína, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce másla, špetka kari, špetka cukru, sůl, pepř. Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Šalotky a česnek nakrájíme na drobné kousky a na másle smažíme, dokud nezesklovatí. Přidáme houby a 5 minut společně podusíme. Zalijeme vínem a přidáme sůl, pepř, kari a cukr. Vše společně dusíme na mírném ohni 15 minut. Nakonec vše ochutíme smetanou nebo zakysanou smetanou. Podáváme společně s čerstvou bagetou, s česnekových nebo bylinkovým máslem. Rizoto s Hlívou královskou 3 šalotky, 2 - 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 200 rýže na rizoto, 500 ml horkého zeleninového vývaru, 400 g Hlívy královské, 2 lžíce másla, 6 lžic nasekané petrželky, sůl, pepř, 80 g tvrdého sýra. Šalotky a česnek nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a podusíme na něm pokrájenou šalotku. Přidáme rýži a dusíme ji, dokud nezesklovatí. Přilijeme trochu horkého vývaru. Rýži dále vaříme, průběžně mícháme a postupně přiléváme zbývající vývar. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na menší kousky. V druhé pánvi rozehřejeme máslo, podusíme na něm česnek, přidáme houby a všechno dusíme, dokud se neodpaří veškerá voda. Krátce před dovařením rizota vmícháme do rýže podušené houby a nasekanou petrželku. Všechno dochutíme solí a pepřem. Nastrouháme sýr, vmícháme ho do rizota a můžeme podávat. Houbová pánev s jogurtem a římským kmínem 250 g malý plodnic Shii-take a 250 g plodnic Hlívy máčkové, 1 tenký pórek, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 malá zelená feferonka, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, ½ svazku zelené petrželky, 2 lžičky semínek koriandru, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 lžičky římského kmínu, 3 lžíce přepuštěného másla, 100 g přírodního jogurtu, ¼ lžičky kurkumy, mleté chilli, sůl. Houby očistíme, třeně plodnic Shii-take odstraníme, plodnice rozkrájíme na půlky a větší na čtvrtky. Pórek nakrájíme na tenké nudličky... Papriky a feferonku očistíme, omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semen. Papriku nakrájíme na tenké proužky, feferonku rozsekáme najemno. Česnek oloupeme. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm rozmačkaná semínka koriandru a římského kmínu, dokud nezačnou vonět. Do pánve pak přidáme přepuštěné máslo, houby s nakrájenou paprikou a pórkem a za stálého míchání smažíme asi 2 minuty. Do směsi dobře vmícháme jogurt, česnek a necháme 3 - 4 minuty povařit. Potom přidáme kurkumu, mleté chilli a sůl, rajčata, feferonku, a až se vydusí voda, kterou pustily houby, doplníme nasekanou petrželkou. Dochutíme solí a pepřem. Zbývající petrželkou jídlo nakonec ozdobíme. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE .
|