Recepty z Ucha Jidášova Houbová polévka s Uchem Jidášovým 4 g sušených hub, 100 g čínského zelí nebo růžičkové kapusty, 2 vejce, 1 lžíce Vegety, 500 ml kuřecího vývaru, sůl Sušené houby hodinu před přípravou polévky přelijeme vroucí vodou a necháme regenerovat. Potom z nich odstraníme tvrdé části a zbytky substrátu a nakrájíme na nudličky a dáme povařit do kuřecího vývaru společně s čínským zelím nakrájeným na malé nudličky. Před dokončením osolíme, přidáme Vegetu a vejce na způsob ztracených vajec. Kuřecí salát s Uchem Jidášovým 400 g kuřecího masa, 60 g čerstvého Ucha Jidášova, 100 g salátové okurky, 100 g červené zeleninové papriky, 2 jablka, citrón, hlávkový salát, 50 g mandlí, 3 lžíce portského vína, 1 lžička cukru, mletý zázvor, 1 lžička Vegety, sůl, 1 lžíce olivového oleje. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a krátce doměkka s Vegetou a solí opražíme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Na nudličky nakrájíme papriku, okurku, povařené houby a jablka. Jablka chráníme před zhnědnutím pokapáním citrónovou šťávou. Zálivku připravíme z vína, cukru, citrónové šťávy, Vegety, soli a zázvoru a po promíchání spojíme s nakrájenou zeleninou a masem. Podáváme vychlazené na miskách ozdobených hlávkovým salátem a nasekanými opraženými mandlemi. Rýže se zeleninou a houbami 50 g Ucha Jidášova, 50 g mrkve, 50 g sterilizovaného celeru, 50 g květáku, 50 g cibule, 50 g pórku, 4 vejce, 4 lžíce olivového oleje, půl lžičky bílého pepře, špetka strouhaného zázvoru, 1 lžička Vegety, 2 lžíce portského vína, 3 šálky vařené rýže. Vařenou mrkev, celer a pórek nakrájíme na kostičky, vařený květák nakrájíme na drobné kousky, Ucho Jidášovo a cibulku nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, zalijeme rozmíchanými vejci, přidáme sůl, pepř, Vegetu, zázvor a víno. Zamícháme a počkáme, až se na prudkém ohni vejce srazí. Potom přidáme připravenou zeleninu, osmahneme, přidáme vařenou rýži a dobře promícháme. Kantonské kuřecí závitky 1 kg kuřecího masa z prsou (nebo vykostěné kuře), 300g šunky, 1 lžíce máčených rozinek, 2 lžíce oloupaných a pokrájených mandlí, 2 lžíce sušených čínských nebo jiných hub, 1 vejce nebo 2 bílky, olej, škrobová moučka. Marináda: 1 lžíce vína, 5 lžic sójové omáčky, lžička octa nebo citrónové šťávy, pokrájená větší cibule, sůl, 2 lžíce medu. Maso nakrájíme na řízky velikosti menší dlaně a rozklepeme. Do připravené marinády naložíme řízky. Pak řízky vyjmeme z marinády a necháme okapat. Mezi tím si připravíme nádivku. Na každý řízek položíme plátek šunky. Na troše oleje osmahneme pokrájené mandle, přidáme máčené houby, rozinky, pokrájené zbytky šunky (tučné okraje), zalijeme 1/2 zbylé marinády, necháme vydusit a pak přidáme vejce nebo bílky. Zamícháme a necháme ztuhnout. Vzniklou nádivku dáváme na plátky kuřete se šunkou, svineme, sepneme jehlicemi nebo párátky a závitky grilujeme ze všech stran do červena. Zbytek marinády doplníme 2 lžícemi oleje, zahustíme lžičkou škrobové moučky a povaříme. Ze závitků před podáváním odstraníme jehly, pokrájíme je na tenké plátky a polijeme omáčkou uvařenou ze zbytků marinády. Obložíme zeleninou. Podáváme s rýží nebo bílým pečivem. Slepičí polévka s nudlemi 1 litr drůbežího vývaru, 200 g vařeného slepičího masa, 100 g čínských "skleněných nudlí", 1 lžíce portského vína, 50 g sušeného Jidášova ucha, 1 lžička glutasolu, 3 vejce, špetka pepře, sůl, zelená petrželka. Do vařícího drůbežího vývaru přidáme předem namočené houby nakrájené na nudličky, sůl, víno, glukasol a pepř. Po krátkém varu vlijeme rozšlehaná vejce. Na dno polévkové mísy vložíme vařené nudle a nakrájené slepičí maso, zalijeme horkou polévkou a ozdobíme sekanou zelenou petrželkou. Ucho Jidášovo na smetaně a paprice 50 g ucha Jidášova, 200 g čerstvých plodnic hlívy, 5 g másla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté pepriky, 1 lžička grilovacího koření, 20 ml vody, 3/4 l mléka nebo smetany, 1 lžíce solamylu, sůl, pepř, chilli. Ucho Jidášovo namočíme na 2 hodiny do vody, necháme je nabobtnat. Nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme chilli. Necháme asi 10 minut uležet. Na másle zpěníme cibulku, kterou zsypeme mletou paprikou a grilovacím kořením. Chvíli mícháme, přidáme Jidášovo ucho a hlívu nakrájené na nudličky. Po chvilce míchání zalijeme vodou pouze tolik, aby se nám směs nepřipalovala. Po 15 minutách zalijeme našlehanou smetanou nebo mlékem. Za stálého míchání přivedeme do varu. Ochutíme kořením a solí. Na zahuštění přidáme škrob rozmíchaný v trošce vody. Po krátkém povaření podáváme s houskovým knedlíkem. Zapékaná Jidášova ucha 2 větší cibule, olej, 3 vepřové plátky, masox, worcesterská omáčka, sójová omáčka, cibule, 2 stroužky česneku, vývar z kostky, hrst sušených černých hub, sůl, mletý pepř, 100 g libové šunky, 250 ml sladké smetany, 50 g plátkového sýra, lžička hladké mouky, brambory. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme maso nakrájené na nudličky, worcester, sójovou omáčku, masox, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Do hotového masa prolisujeme 1 stroužek česneku. Houby namočíme na několik minut do vařící vody, necháme nabobtnat a nasekáme. Přidáme sůl, pepř a jeden stroužek česneku. Do zapákací mísy vymazané máslem vložíme vrstvu na plátky nakrájených syrových brambor, osolíme, opepříme. Na ně přidáme osmahnutou cibulku, následuje vrstva masové směsi a na závěr vrstva dušených hub. Vše pokryjeme plátky šunky. Poslední budou opět plátky syrových brambor. Vše osolíme, opepříme a potřeme olejem. Dáme zapéci do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Pak rozšleháme ve šlehačce lžičku hladké mouky, vlijeme do pekáče a znovu necháme zapéci. Na závěr vypneme troubu, položíme plátky sýra a necháme několik minut rozpustit. Jako příloha chutná salát z čerstvé zeleniny. Masová nádivka do závitků z Jidášova ucha 200 g vařeného kuřecího masa, 50 ml bílého vína, hrst Jidášova ucha, 2 lžíce sojových výhonků, 2 lžíce spařených špenátových listů, 3 zelené cibule s natí, 2 lžíce zázvorového oleje, sůl sojová omáčka, máčený škob (maizena). Do woku nalijeme olej a necháme rozpálit. Vložíme nasekané vařené kuřecí maso, zalijeme vínem a ochutíme sotatními přísadami. Na prudkém ohni orestujeme. Výhonky nasekáme a spaříme, cibule nakrájíme příčně. Zeleninu přidáme do pánve a dokonale promícháme společně s předem spařenými a pokrájenými houbami. Restujeme tak dlouho, až se šťáva vydusí. Dochutíme solí. Nakonec vlijeme máčený škrob rzmíchaný v trošce vody, znovu povaříme a necháme na misce vychladnout. Používáme k plnění jarních či katonských závitků. Rychlé kuřátko z Thajska 4 kuřecí stehna, 1 lžíce kukuřičného škrobu, hrst černých hub, 2 lžíce čínského vína nebo suchého cherry, 3 lžíce světlé sojové omáčky, 1/2 lžičky soli, špetka koření pěti vůní, mletý pepř, konzerva ba,busových výhonků, 1 malá mrkev, 1 malá cuketa, 1 pórek, 1 lžička sezamového oleje. Kůži a tuk kuřecích stehen odstraníme a použijeme na polévku. Maso nakrájíme po délce na 8 proužků. Vložíme do misky, přisypeme kukuřičný škrob. Přilijeme scherry a 1 lžíci sojové omáčky. Osolíme a okořeníme. Dobře promícháme a necháme uležet. Houby spaříme horkou vodou, necháme nabobtnat a nasekáme je nadrobno. Mrkev a cuketu pokrájíme na nudličky. Přidáme houby a nasekané bambusové výhonky a vše smícháme. V malé nádobě přivedeme do varu vodu a vložíme pórek nasekáme na špalíky a rozebereme je na jednotlivé listy, do kterých budeme balit maso se zeleninou. Na pruh pórku položíme 1 porci masa a zeleninu a zabalíme jej do závitku, pokračujeme stejným způsobem i s ostatním masem a zeleninou. Wok rozpálíme s trochou vody. Vložíme napařovací mřížku, na kterou vložíme připravené závitky. Wok přikryjeme poklicí a 15 minut roličky dusíme nad párou. Zbytek sójové omáčky smícháme se sezamovým olejem a podáváme k balíčkům. Vynikající je jasmínová rýže. Zelenina s Jidášovým uchem pro vegeteriány 2 šalotky, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1 mrkev, 1 cuketa, 100 g žampionů, hrst Jidášova ucha, 3 lžíce oleje, 2 lžíce směsi zelených nebo sušených bylinek, sůl, pepř, 2 lžíce oříšků kešú. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky rozpůlíme, očistíme, odstraníme semena. Lusky omyjeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oškrabeme škrabkou. Cukety omyjeme. Žampiony otřeme vlhkou utěrkou. Mrkev, cukety a žempiony nakrájíme na plátky. Jidášovo ucho namočíme v horké vodě a po nabobtnání a okapání na sítku je nasekáme nožem na prkénku. Na pánvi rozehřejeme olej. Orestujeme za stálého míchání šalotky, papriky a mrkev. Přidáme plátky cuket a žampionů i kousky hub. Restujeme asi 10 minut. Zeleninu vydatně ochutíme bylinkami, osolíme a opepříme. Hotový pokrm posypeme hrubě posekanými oříšky kešú. Podáváme s rýží. Svěží salát z Pekingského zelí s Jidášovým uchem 1 hlávka pekingského zelí, 1 středně velký pór, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, hrst Jidášova ucha. Pekingské zelí nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka, prolisovaný česnek, olivový olej a promícháme. Černé houby spaříme v horké vodě a necháme nabotnat. Po okapávání na sítku ja nasekáme a přidáme k zelenině. Osolíme, opepříme a znovu promícháme. Salát podáváme vychlazený. Salát z čínského zelí s Jidášovým uchem 1 hlávka čínského zelí, nakládáný kopr nebo koriandr, sterilované zelené fazolky, česnek, čerstvý zázvorový oddenek, bílé víno, citron nebo limeta, 250 ml kysané smetany, několik plodnic Jidášova ucha. Čínské zelí nakrájíme na nudličky, krátce spaříme, aby neztratilo barvu. Přidáme dvě lžičky nakládaného kopru nebo natě koriandru, konzervu zelených fazolek a podle chuti utřený česnek. Okořeníme strouhaným čerstvým zázvorem, zalijeme sklenkou bílého vína. Pokapeme citronem a vše smícháme s kysanou smetanou. Černé houby spaříme a po nabobtnání a okapání je nasekáme na kostičky. Vmícháme do salátu. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE .
|