Recepty z Polničky topolové Omáčka s Polničkou topolovou 250 g plodnic šupinovky topolové, 50 g oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 malý svazek petrželky, 100 ml bílého vína, 12 odpeckovaných oliv, 1 litr hovězího vývaru, 250 g tvrdších rajčat, 70 g mouky a 80 g másla na jíšku V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme hrubě nakrájené kloboučky polničky topolové, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, nakrájenou petrželku. Vše krátce osmahneme, pak olej slijeme, houby podlijeme vínem a dusíme, až šťáva z větší části vysmahne. Z másla a mouky připravíme zlatožlutou jíšku, kterou postupně podléváme studeným vývarem a za stálého míchání 20 minut povaříme. Do připravené omáčky pak přidáme houby, sloupnutá na kostky nakrájená rajčata a nadrobno nakrájené olivy. Omáčku podle chuti okořeníme a podáváme k přírodním řízkům z tlecího či vepřového masa. Polenta s Polničkou topolovou 400 g čerstvých hub, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 80 g másla, 1 konzerva rajčat, mletý černý pepř, ???kukuřičné mouky, 75 g nastrouhaného parmazánu, 2 snítky bazalky. Houby nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej s polovinou másla a podusíme cibuli s česnekem. Přidáme houby a společně smažíme 10 minut. Rajčata nakrájíme na menší kousky a dusíme asi 20 minut, dokud se neodpaří veškerá voda. Všechno dochutíme solí a mletým pepřem a pod poklicí ještě 30 minut podusíme. Dáme vařit 500 ml vody. Do vařící vody přidáme sůl a za stálého míchání přisypáváme kukuřičnou mouku. Kukuřičnou kaši mícháme dalších 30 minut, dokud se polenta nezačne pomalu uvolňovat od stěn hrnce. Do polenty vmícháme zbývající máslo a polovinu čerstvě nastrouhaného parmazánu. Polentu pak dáme do plochých misek, doprostřed dáme trochu houbové omáčky a vše posypeme zbývajícím parmazánem. Bazalku nakrájíme na tenké proužky. Těmi pak polentu ozdobíme a můžeme podávat. Italské rizolety s Polničkou topolovou Na palačinky: 100 g hladké mouky, 1 vejce, ¼ l mléka sůl, a 60 g tuku na pečení. Na náplň: 200 g očištěných hub, 1 cibule, 10 g petrželky, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 1/8 l masového vývaru a trochu mletého pepře. Na obalení hladká mouka, vejce, strouhanka a tuk na smažení. Z vejce, mouky, soli a mléka připravíme těsto. Z něj připravíme tenké palačinky a ty necháme vychladnout. Potom palačinky potřeme připravenou houbovou náplní, svineme, obalíme v trojobalu a do růžova osmažíme. Náplň připravíme tak, že na tuku osmažíme cibulku, přidáme nadrobno nakrájené houby, petrželku a dusíme doměkka. Po částečném vydušení šťávy zaprášíme směs moukou, osmahneme, přidáme studený vývar, dochutíme solí a pepřem a dohusta svaříme. Houbový pilaf 250g čerstvých polniček, 250g rýže, 75g tuku, 2 mrkve, 2 cibule, lžička pálivé papriky, 2 paprikové lusky, sůl. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a houby. Přidáme nastrouhanou mrkev a smažíme dál. Pak podlijeme vroucí vodou, osolíme, opaprikujeme, přidáme papriku nakrájenou na nudličky. Potom přisypeme rýži, zamícháme a podlijeme. Dusíme velmi mírně. Necháme dojít asi 15 minut a pak podáváme. Drůbeží srdíčka s polničkou 450 g drůbežích srdíček, sojová omáčka, 2 - 3 stroužky česneku, 350 g polničky topolové, 3 středně velké pórky, 2 papriky, 2 loupaná rajčata, 1/2 malé cukety. Srdíčka dokonale očistíme, propláchneme na sítu vodou a necháme okapat. Naložíme je do sojové omáčky s česnekem nakrájeným na plátky. Necháme asi hodinu uležet. Pórek nakrájíme na příčná kolečka. Papriky, loupaná rajčata a omytou cuketu na tenké nudličky. Srdíčka zprudka orestujeme na rozpáleném oleji s pórkem, podlijeme zbylou sójovou omáčkou s česnekem, přidáme nasekané polničky. Dusíme 10 minut a podle potřeby zlehka podléváme vodou. Zeleninu spaříme vařící vodou. Přídáme k měkkým srdíčkům s houbami, krátce podusíme. Dokořeníme a dosolíme. Zelenina musí být blátivá. Vhodná příloha je vařená rýže. Špagety s omáčkou z polniček 1 lžíce olivového oleje, 1 balíček špaget, sůl, ě střední cibule, 2 lžíce másla, kmín, mletý pepř, 350 g polničky topolové, 125 ml smetany, 1 kostka masoxu, bazalka, 100 g zeleného hrášku. Balíček špaget uvaříme ve velkém množství vody se špetkou soli a lžící oleje. Odložíme je v cedníku na teplém místě. Na omáčku na másle osmažíme nakrájenou cibulku a podusíme polničky. Zalijeme vodou s kostkou masoxu a krátce povaříme. Přilijeme smetanu, dokořeníme solí, bazalkou a pepřem. Do omáčky zamícháme krátce před dohotovením 100 g zeleného hrášku. Těstoviny podáváme na teplém talíři a polijeme omáčkou. Polničky na slanině 500 g polničky topolové, 150 g slaniny, 2 cibule, sůl, pepř, zelená petrželka. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Přídáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přisypeme nakrájené houby a dusíme doměkka asi 20 minut. Osolíme, opepříme a před podáváním posypeme sekanou petrželkou. Houbové fleky z polničky 400 g těstovinových flíčků, 400 g polničky topolové, 150 g másla, 100 g slaniny parmazán, sůl, pepř, strouhanka. BNa kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme 25 g másla, nakrájené polničky a restujeme na mírném ohni asi 30 minut. Potom přídáme flíčky předem uvařené v osolené vodě podle návodu na obalu. Přidáme zbytek másla, opepříme a vmícháme strouhaný sýr. Zapékací misku vxmastíme máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme flíčkovou hmotu a zapečeme v troubě. Podáváme horké se zeleninou. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE .
|