Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                Recepty z hřibovitých hub                                    

 

                              Ledvinky na hříbkách s kari

500 g ledvinek, 500 g hříbků, strouhaný křen, mouka, mletý pepř, olej, sůl a kari koření.

Důkladně vyprané a nakrájené ledvinky i houby opepřete, poduste na oleji, ptom vše osolte, zaprašte moukou a ještě chvíli duste. Po odstavení vše posypte strouhaným křenem. Jako příloha se hodí knedlík nebo slané pečivo.

 

                              Lehké hříbkové karbanátky

500 g čerstvých hříbků, 200 ml oleje, 3 žloutky, 80 g strouhanky, 1 rohlík, kysaná smetana, mléko, 1 cibule, grilovací koření, mletý pepř, kmín a sůl.

Očištěné houby nakrájejte, posypejte rozdrceným kmínem a solí a poduste na oleji. Přidejte osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Vše dobře promíchejte, chvíli poduste, odstavte a přilijte smetanu. Ze směsi utvořte karbanátky, které obalíte strouhankou a osmažíte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší a syrovou zeleninou.

 

              Papriky plněné rýžovým salátem s vejci a houbami

250 g vařené rýže, 3 vejce natvrdo, 1 čerstvé jablko, 150 g čerstvých hřibovitých hub, 200 g majonézy, papriky.

Houby povaříme ve vývaru z masoxu a necháme okapat. Uvařenou a vychladlou rýži dáme do mísy, přidáme nadrobno nasekaná vařená vejce, oloupané a na kostičky nakrájené jablko, uvařené a nadrobno pokrájené houby. Salátovou směs dobře promícháme a nakonec přidáme majonézu. Papriky opláchneme, horní třetinu z boku odřízneme a zbavíme semínek. Naplníme směsí a přiklopíme. Můžeme zdobit měsíčkem vajíčka natvrdo vařeného nebo olivou.

 

                                        Houbové placičky

160 g na kousky nakrájených a na másle podušených hřibů, 4 vejce, 40 g strouhanky, 120 g šunky, olej, sůl.

1 vejce rozklepnem do misky. Vmícháme 10 g strouhanky, 30 g šunky nakrájené na kostičky a čtvrtinu podušených hub. Vše osolíme, promícháme a opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Takto postupně připravíme čtyři porce. Podáváme s bramborovou kaší.

 

                                Pomazánka z čerstvých hub

250 g čerstvých hub, 150 g másla, cibule, 2 lžíce oleje, citronová šťáva, sůl, pepř, petrželka.

Očištěné a pokrájené houby osolte a poduste na oleji do měkka. Zakapejte citrónovou šťávou a nechte vychladnout. Směs nasekejte na drobno a utřete s máslem a pokrájenou cibulkou. Dochuťte solí, pepřem a petrželkou. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

                                           Houbová sekaná

1/2 kg mletého masa, 300 g čerstvých hub, 100 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, malá cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 1 houska máčená v mléce, sůl, pepř, libeček, majoránka, drcený kmín.

Mleté maso osolte a okořeňte, přidejte houby pokrájené na drobno, salám, cibuli, prolisovaný česnek a sýr nastrouhaný na hrubo. Promíchejte, přidejte 2 vejce a řádně prohněťte. Nakonec zapracujte máčenou housku a vytvarujte šišku sekané. Pečte v troubě na pekáči s olejem. Během pečení mírně podlévejte. Před dopečením sekanou potřete rozšlehaným vejcem. Podávejte s bramborovou kaší.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.