Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                           Recepty z píchavky

 

Video recepty:

Obalovaná Pýchavka.

                         Gordon blue z píchavky obrovské

Píchavka obrovská, sůl, plátky šunky a tvrdého sýra nebo Hermelín, hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka, olej

Píchavku nakrájíme na plátky, osolíme, dáme plátek šunky a sýra, obalíme klasicky v trojobalu - hladká mouka, vejce rozšlehané s trochou mléka a strouhance. Smažíme zvolna ve vyšší vrstvě oleje.

 

                             Brynzová polévka s pýchavkami

300 g pýchavek, 200 g brynzy, 300 ml mléka, 150 g vlasových nudlí, 50 g másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 litr vody, 1 kostka masoxu, sůl, mletý kmín dle chuti, 1 lžička majoránky.

Houby očistíme, nakrájíme na plátky a vložíme na rozehřáté máslo, na kterém jsme nechali zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme, okmínujeme, přidáme lžičku majoránky a krátce osmahneme. Potom je zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu, vaříme asi 10 minut, vsypeme nudle, nastrouhanou brynzu, přilijeme mléko a vaříme dokud nudle nezměknou.

 

                                       Mozeček z pýchavek

400 g pýchavek, 1 cibule, 4 vejce, 50 g másla, sůl, mletý pepř dle chuti.

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na rozehřátém másle. Přidáme oloupané a nadrobno nakrájené pýchavky a dusíme je doměkka. Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a za stálého míchání necháme ztuhnout. Vhodnou přílohou jsou topinky nebo bílé pečivo.

 

                                        Pýchavky na hořčici

300 g pýchavek, 300 g dietního salámu, 2 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce sladkého kečupu, voda na podlití, sůl, mletá sladká paprika, majoránka, sojová omáčka dle chuti.

Salám nakrájíme na větší kousky a vložíme na rozehřáté máslo. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, očištěné a na větší kousky nakrájené houby a opékáme asi 15 minut. Když se voda částečně vydusí, přidáme lžičku mleté papriky, lžičku sojové omáčky, hladkou mouku a umícháme hustou kašovitou hmotu, Zalijeme vodou tak, aby bylo vše potopené, přidáme hořčice, kečup, lžičku majoránky, osolíme, promícháme a vaříme ještě 10 minut. Podáváme nejlépe s pečivem.

 

                                        Pýchavky se špenátem

300 g pýchavek, 400 g mraženého špenátu, 1 cibule, 50 g másla + 1 lžíce másla, 50 g strouhanky, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl, mletý kmín dle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na polovině másla. Přidáme špenát a dusíme ho asi 10 minut. Pýchavky oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a na druhé polovině másla je udusíme doměkka. Přidáme je ke špenátu, osolíme, okmínujeme, odstavíme z plotny, klepneme vejce a promícháme. Lžící másla vymažeme pekáč nebo zapékací misku, vysypeme strouhankou, vložíme houby se špenátem a zapačeme. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

 

                                          Hranolky z pýchavek

1 kg pýchavek (nejlépe obrovské), 3 vejce, 100 ml oleje, 100 g strouhanky, sůl dle chuti, vroucí voda dle potřeby.

Houby nakrájíme na hranolky podobné hranolkům z brambor. Vložíme je do sítka a ponoříme do vroucí vody asi na dvě minuty. Necháme je odkapat, obalíme v rozšlehaných, osolených vejcích a strouhance a osmažíme na rozpáleném tuku.

 

                                            Nadívaná pýchavka   

1 ks větší pýchavky 2 ks kuřecího řízku 10 dkg šunky 1 ks cibule 10 dkg tvrdého sýru 2 ks vejce bylinky.
Pýchavku očistíme, vrch odkrojíme tak, aby vzniklo trychtýřovité víko. Houbu vydlabeme a dřeň nakrájíme na malé kousky. Houbu vyložíme šunkou nebo slaninou. Opražíme cibulku, přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a orestujeme. Přidáme špek, šunku, sýr, bylinky a spolu s houbovou dužinou dusíme asi deset minut. Dušenou směs necháme chvíli vychladnout a pak jí naplníme pýchavku až jeden centimetr pod okraj. Navrch rozbijeme vejce, propíchneme žloutek a přiklopíme houbovou pokličkou. Houbu zabalíme do alobalu a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu třiceti minut. Pak sundáme alobal a víko a pečeme ještě asi dvacet minut, až se vejce uvaří.

                                          Pýchavka s paprikami

4 hrnky oloupaných a na kousky nakrájených mladých pýchavek, 2 zelené papriky, 4 lžíce tuku, 1 cibule, 1 lžička papriky, sůl, vývar z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky.
Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme papriku, pýchavky a za občasného podlévání vývarem dusíme asi 15 minut. Poté vmícháme na nudličky pokrájené papriky, osolíme a dusíme, až papriky změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, a ještě krátce povaříme.

                                             Guláš z Pýchavek

4 lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2-3 menší zelené papriky, 40 dkg mladých pýchavek, sůl, vývar z kostí nebo voda, 1 dl kysané smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
Na sádle osmažíme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou mletou papriku, na nudličky nakrájené papriky a dusíme. Potom přidáme sloupnuté nakrájené pýchavky, osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a krátce podusíme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.

                                     Pýchavka v pivním těstíčku

Pýchavka nebo-li vatovec, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, pepř, olej, 3 dl piva, 2 lžíce solamylu
Z mouky, solamylu, vajíčka a piva si vymícháme těstíčko. Pýchavku zlehka oloupeme a pokrájíme ji na 2 cm plátky. Tyto plátky osolíme + opepříme a zlehka poprášíme hl. moukou. Pak namáčíme do pivního těstíčka a osmažíme na oleji do zlatova. Podáváme s brambory + zeleninovým salátem.

                                              Houbové lívance z vatovce

300 g vatovce, sůl, kmín drcený, 3 PL másla, 500 ml kysaného mléka, 30 g droždí, 300 g hladké mouky, 2 vejce, špetka pepře, rozpuštěné máslo na potírání lívancové pánve.
Vatovce oloupu a nakrájím na malé plátky, osolím a podusím na 1 1/2 PL másla. Přidám drcený kmín a dusím do vydušení tekutiny. Odstavím a nechám vychladnout. Do poloviny vlažného kysaného mléka rozdrobím droždí, přidám 2 PL hladké mouky, promíchám a nechám vzejít kvásek. Zbytek mouky prosiju do mísy, přidám vykynutý kvásek, rozšlehané žloutky, zbytek rozehřátého másla a vlažného kysaného mléka. Osolím, připepřím a nechám na teplém místě vykynout, až se objem zdvojnásobí. Teprve nyní vmíchám podušené houby a ušlehané bílky ze dvou vajec. Lívancovou pánev potřu rozpuštěným máslem, naplním směsí a smažím po obou stranách dozlatova. Podávat můžeme samostatně nebo jako přílohu. Dělávám je také zdobené masovou směsí.

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.