Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                              Recepty z lesních hub                                                 

 

                                    Lesnický šašlik

300 g hub, 2 rohlíky, 200 g telecích, vepřových nebo drůbežích jater, mletý černý pepř, sůl a olej.

Kloboučky hub očistíme a omyjeme. Rohlíky nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm, játra na plátky silné asi 0,4 cm. Potom plátky střídavě napichujeme na rožňovou jehlu nebo špejli. Osolíme a opepříme. V rozpáleném oleji pečeme 6 minut. Pokud chceme použít žampiony, měli bychom slupku z kloboučků sloupnout.

 

                                        Kloboučky nadívané ořechy

10 hub, 6 plátků sýra, 1 vejce, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 50 g hermelínu (40% eidamu nebo nivy), 1 stroužek česneku, 1 cibule, mletý černý pepř a sůl.

Houby opereme a hlavičky oddělíme od nožek. Vybíráme si takové kousky, jejichž hlavičky se dají dobře plnit směsí. Z plátků sýra vytvoříme čtverečky nebo kolečka a budeme jimi hlavičky přikrývat. Zbytek sýra nakrájíme nadrobno, smícháme s vejcem, ořechy, nakrájeným hermelínem, nasekaným česnekem, cibulí a nožičkami hub nakrájenými najemno. Hlavičky naplníme směsí a přykryjeme sýrem. V předehřáté troubě zapékáme asi 15 minut.

 

                                             Bramborové knedlíky

200 g čerstvých hub, 100 g libovolné slaniny, 1 kg vařených brambor, 500 g housek, 150 g hrubé mouky, 3 - 4 žloutky s sůl.

Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na nakrájené slanině. Vsypeme je do mísy, přidáme vařené nastrouhané brambory, mouku, žloutky, předem podušené houby, osolíme a vše promícháme. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Podáváme polité máslem třeba s dušenou kapustou nebo okurkovým salátem.

 

                                         Kuře s houbovou nádivkou

1 kuře, 40 g másla, sůl. Nádivka: 100 g čerstvých hub, 2 vejce, 2 rohlíky (housky), 1 dl mléka, 1 mladý pórek, 2 hrsti strouhanky, mletý pepř a sůl.

Houby očistíme, nakrájíme je na plátky a podusíme na kousku másla. Změklé máslo utřeme se žloutky, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky navlhčené mlékem a zasypeme strouhankou. Přidáme podušené houby, osolíme, opepříme, vmícháme sníh ušlehaný z bílků a nadrobno nasekaný pórek. Očištěné kuře osolíme, naplníme připravenou nádivkou a zašijeme nití. Vložíme ho do pekáče prsíčky nahoru, poklademe plátky másla a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Během pečení kuře průběžně podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

 

                                        Houby zapečené s brambory

500 g brambor, 200 g čerstvých hub, 4 vejce, 1 cibule, 100 ml mléka, sůl, mletý pepř, strouhanka.

Houby očistěte, nákrájejte na plátky a v troše osolené vody duste do měkka. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, nakrájenou cibuli osmažte na oleji. Potom vymažte pekáč olejem, vysypejte strouhankou a vyložte polovinou brambor. Na ně přijde vrstva vajec nakrájených na kolečka, houby a vrstva osmažené cibulky. Vrchní vrstvu tvoří opět brambory, které osolíte, opepříte, polijete zbylou cibulkou a krátce zapečete ve vyhřáté troubě. Po chvíli brambory vyjmete, zalijete vejci rozšlehanými s mlékem a solí a upečete do růžova.

 

                                 Balkánský rýžový nákyp s houbami

300 g čerstvých lesních hub, 200 g dlouhozrnné rýže, sůl, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1 lžíce citronové šťávy, 6 stroužků česneku, 400 g rajčat, 3 vejce, špetka mletého kmínu, pepř, 100 g balkánského sýra, 200 ml smetany, 3 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, olej.

Rýži uvaříme v osolené vodě. Očištěné papriky nakrájíme na proužky. Houby očistíme, nakrájíme na kousky, osolíme, okmínujeme, opepříme a chvíli podusíme na oleji. Česnek prolisujeme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme na tuhý sníh, žloutky rozšleháme se smetanou a vmícháme do nich nastrouhaný balkánský sýr. Uvařenou rýži necháme částečně vyhladnout a promícháme ji se žloutkovou směsí. Pak přidáme zeleninu, houby a česnek. Lehce promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Zapékací mísu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou. Ostatní máslo nakrájíme na vločky. Připravenou směsí naplníme zapékací mísu, vršek urovnáme a poklademe vločkami másla. V troubě při 190°C zapékáme asi 40 minut.

 

                                                   Houbová pečeně

500 g lesních hub, 150 g másla, 200 g strouhanky, sůl, 250 ml šlehačkové smetany.

Houby očistíme, nakrájíme je na plátky a v osolené vodě povaříme asi 40 minut. Potom vodu slijeme, houby propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Na másle osmahneme strouhanku. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno položíme vrstvu hub, houby posypeme osmaženou strouhankou a povrch zalijeme sladkou šlehačkovou smetanou. Krátce zapečeme v silně rozpálené troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.

 

                                      Houbové karbanátky se sýrem

300 g čerstvých lesních hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 žemle, 250 ml sladké smetany, 2 vejce, 200 g tvrdého sýra, sůl, pepř, strouhanka a olej na smažení.

Nadrobno nasekanou cibili osmahneme na rozehřátém másle spolu s očištěnými a na plátky nakrájenými houbami a krátce podusíme. Žemle rozdrobíme do misky a zalijeme smetanou. Když se do pečiva smetana vsákne, důkladně prolisujeme. Přidáme na cibulce podušené houby, vejce, nastrouhaný sýr, sůl a pepř a vše dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Z hmoty pak tvarujeme menší karbanátky a smažíme je po obou stranách dozlatova v rozpáleném oleji. Karbanátky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

                                                   Houbový nákyp

300 g čerstvých lesních hub, 3 cibule, 50 g másla, 6 stroužků česneku, 500 g vařených brambor, 4 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, zelená petrželka, sůl a mletý pepř.

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku. Přidáme očištěné a nakrájené houby a dusíme za občasného promíchání a podlévání doměkka. Necháme vydusit všechnu tekutinu. Vařené brambory nakrájíme na velmi malé kostičky nebo nastrouháme na hrubším struhadle. Do vymaštěného pekáče navrstvíme střídavě vrstvy hub, nahoru dáme vrstvu brambor a nakonec zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s vejci, solí a pepřem. Zapečeme zprudka v silně rozpálené troubě.

 

                                                 Játra na houbách

400g jater, olej, 100 g měkkého salámu, šálek černého piva, 150 g hub, 1 cibule, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 2 - 3 stroužky česneku, sůl a pepř.

Vepřová nebo kuřecí játra nakrájíme na větší kousky a orestujeme je na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, mletou papriku, prolisovaný česnek a osmahneme. Přidáme očištěné a na plátky makrájené lesní houby nebo žampiony, podlijeme pivem a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený salám, osolíme a ještě krátce prohřejeme.

 

                         Jednoduchá chatařská houbová pomazánka

250 - 300 g hub, 200 g cibule, 100 g másla, mletý kmín, sůl, 3 vařené brambory, rostlinné pomazánkové máslo.

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme nasekanou cibuli, do cibulového základu vložíme připravené houby, osolíme, okořeníme kmínem a za stálého mícháníme dusíme, než jsou houby měkké a vydusí se téměř všechna šťáva. Je-li potřeba, během dušení houby nepatrně podlijeme. Udušené houby umeleme a po vychladnutí utřeme s máslem a vařenými nastrouhanými brambory. Mažeme na chléb a zdobíme kolečky červené cibule nebo jakoukoliv jinou zeleninou.

 

                                  Plněné kedlubny s houbovou náplní

8 mladých kedluben, sůl, 1 lžíce oleje. Náplň: 400 g hub, 1 houska, trocha mléka, 2 vejce, 2 lžíce oleje, sůl a pepř.

Příprava náplně: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme v oleji.

Housku nakrájenou na kousky navlhčíme mlékem, po nasáknutí rozdělíme, přidáme připravené houby, sůl a pepř, rozšlehaná vejce, nasekané lístečky z kedluben a promícháme. Oloupané kedlubny povaříme asi 15 minut v osolené vodě, vyjmeme je, vydlabeme vnitřky a naplníme. Vložíme je do vymaštěného pekáče, přidáme na kostičky nakrájené vnitřky kedluben, podlijeme je trochou vody nebo vývaru a pozvolna přiklopené pečeme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

                                          Pravá jihočeská kulajda

350 g hub, 4 velké brambory, 2 bobkové listy, 3 zrnka nového koření, 3 kuličky černého pepře, čtvrt lžičky kmínu, 0,25 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 2 lžíce octa, 4 vejce, hrst kopru.

Houby nakrájejte na větší kousky a dejte s oloupanými bramborami a kořením vařit do osolené vody. Když jsou brambory měkké, přidejte smetanu, v níž jste rozkvedlali mouku. Dále přidejte mléko a za občasného zamíchání přiveďte k varu. Nakonec okyselte, podle chuti dosolte, přidejte nasekaný kopr a opatrně rozklepnutá vajíčka. Vajíčka po jednom pouštějte do hrnce nízko nad hladinou. Po dvou minutách odstavte a nechte 5 minut v klidu. Vajíčka budou mít žloutky ztuhlé do poloměkka a krásně se od hub a kopru navoní.

 

                                                 Plněná sekaná

1 kg mletého masa.

Náplň: 2 cibule, 250 g hub, 200 g slaniny, 4 vejce, 200 g sýra, sůl a pepř.

Připravenou sekanou rozprostřete na pomoučněný igelitový sáček, potřete kremžskou hořčicí. Na střed poklaďte připravenou náplň, kterou jsme usmažili, a nakonec do této směsi přidali nastrouhaný sýr. Kraje placky přehněte přes nádivku a opatrně přeneste na vymaštěný pekáč. Nakonec potřete vajíčkem a pečte jako běžnou sekanou.

 

                                  Bůček plněný houbami

800 g vepřevého bůčku bez kosti, 200 g čerstvých hub, 100 g vepřových jater, 100 g anglické slaniny, 2 žemle, 2 vejce, 50 g másla, 1 cibule, 1,25 dl mléka, hrst nasekané zelené petrželky, 2 stroužky česneku, kmín a sůl.

Očištěné houby nakrájíme na plátky a lehce podusíme na másle s polu s plátky česneku. Směs osolíme a necháme zchladnout. Ž emle nakrájíme na kostky, pokapeme je mlékem, přidáme vychladlé houby, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, petrželku a játra, která jsme nejdříve utřeli vidličkou. Směs promícháme a podle chuti osolíme. Vykostěný bůček nařízneme ostrým nožem tak, abychom v něm vytvořili kapsu, a zevnitř ji osolíme. Kapsu naplníme do tří čtvrtin připravenou směsí a otvor zašijeme nebo spíchneme kovovým špízem. Maso osolíme, okmínujeme, přeložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody, obložíme nakrájenou cibulí a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Vše vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C, maso odkryjeme, pokud je s kůží, tak jí nařežeme na kostičky, a za občasného přelévání šťávou dopečeme doměkka a dozlatova. Hotový bůček na plátky a podáváme buď teplý se špenátem a vařenými bramborami, nebo studený se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou.

 

                                 Křupavé závitky s liškami

200 ml mléka, 3 vejce, 5o g mouky, 40 g másla, sůl, 400 g lišek, 1 malá mrkev, 50 g celru, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 svazek zelené petrželky, pepř, mouka a strouhanka na obalení, přepuštěné máslo na smažení.

Z mléka, 2 vejec, mouky, rozpuštěného másla a špetky soli vypracujeme řídké těsto. Těsto necháme 15 minut odležet a potom z něj na troše přepuštěného másla usmažíme tenké palačinky. Lišky důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Šalotky a česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a podusíme na oleji. Lišky, mrkev a celer přidáme k šalotkám a všechno podusíme. Přimícháme petrželku, osolíme a opepříme. Hotovou náplň naneseme na palačinky a vytvoříme závitky. Srolované postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance. Na pánvi rozehřejem trochu přepuštěného másla a závitky smažíme dozlatova. Smažené závitky nakrájíme na plátky a můžeme podávat.

 

                                   Kuře na lesních houbách

1 pórek, 4 ks kuřecích prsíček bez kůže (á 175 g), 300 g lesních hub, 2 lžíce oleje, 1 lžíce koňaku, muškátový oříšek, 150 ml suchého bílého vermutu, 150 ml kuřecího vývaru, 5 - 6 snítek čerstvého tymiánu, sůl, černý pepř, 6 zelených oliv, 150 g zakysané smetany, krutony nebo osmažená houska.

Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky. Olej rozehřejeme v pánvi, dáme smažit pórek, potom přidáme maso a všechno společně podusíme. Přidáme houby a za stálého míchání dusíme dál, dokud maso nebude téměř hotové. Obsah pánve oflambujeme koňakem. Přidáme trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, vermut a vývar a všechno povaříme na mírném plameni asi 5 minut. Tymián omyjeme a osušíme, otrháme lístky, část jich dáme stranou na ozdobení a zbytek přidáme do pánve. K masu vmícháme olivy s polovinou zakysané smetany, ale už nevaříme. Přelijeme zbývající smetanou, ozdobíme tymiánem a krutony a podáváme.

 

                                        Vepřové kotlety se šlehačkou

250 g směsi čerstvých hub, 4 vepřové kotlety, 250 g smetany ke šlehání, 150 g sýra na strouhání, 50 g sádla, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika dle chuti.

Mírně naklepané kotlety osolíme, opaprikujeme, opepříme a urovnáme do pekáče vymazaného sádlem. Na maso narovnáme očištěné a na plátky nakrájené houby a asi 15 minut je zapékáme pod pokličkou. Potom maso obrátíme, posypeme strouhaným sýrem, podlijeme šlehačkou a odkryté dopečeme doměkka. Vhodnou přílohou jsou upravené brambory.

 

                                          Houbové čevabčiči

400 g směsi čerstvých hub, 300 g mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, mouka a strouhanka podle potřeby, olej na smažení, sůl, mletý pepř, majoránka dle chuti.

Maso umeleme na masovém strojku spolu s houbami, česnekem a cibulí. Přidáme vejce, podle potřeby strouhanku, osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky vše promícháme a na pomoučeném vále utvoříme šišky. Ze všech stran je opečeme na oleji dozlatova. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.

 

                        Rybí file zapečené s houbami a kečupem

200 g směsi čerstvých hub, 800 g rybího filé, 1 čerstvá červená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 150 g sýra na strouhání, 50 ml sladkého kečupu, strouhanka na vysypání pekáče, sůl, mletý pepř dle chuti, šťáva z poloviny citronu, voda na podlití.

Rybí file opečeme po obou stranách na polovině másla a vložíme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Ny zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme očištěné houby nakrájené na plátky. Vše zakapeme citronem a dusíme. Po chvilce přidáme očištěnou, jádřinců zbavenou papriku nakrájenou na tenké nudličky, rozetřený česnek se solí a nakonec kečup. Touto směsí pokryjeme připravené rybí filé, podlijeme vodou a dáme zapéct do předehřáté trouby. Ještě teplé posypeme nastrouhaným sýrem. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

 

                                   Houbový salát s tuňákem

300 g směsi čerstvých hub, 200 g rajčat, 100 g mozzarelly, 1 hlávkový salát, 3 vejce, 100 ml tatarské omáčky, 1 konzerva tuňáka, voda na uvaření hub, sůl, bobkový list dle chuti.

Houby očistíme, nakrájíme na plátky a uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem doměkka. Salát omyjeme, osušíme a nakrájíme ho na menší kousky. Vejce uvaříme natvrdo. Do mísy vložíme tuňáka i s olejem, lžící ho rozdrobíme na menší části, přídáme na kolečka nakrájená vejce, odkapané a vychladlé houby, pokrájený hlávkový salát, na kolečka nakrájená rajčata, rozdrobenou mozzarellu, osolíme, přidáme tatarskou omáčku a vše pořádně promícháme. Salát podáváme vychlazený.

 

                                      Kapr na houbách a víně

200 g směsi čerstvých hub, 1 kapr, 150 ml bílého vína, 100 g másla, 2 cibule, 50 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, sůl, mletý pepř dle chuti, polévková lžíce šťávy z citronu.

Na rozpuštěném másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vínem a krátce povaříme. Přidáme citronovou šťávu a vložíme očištěné, naporcované, osolené a opepřené rybí maso. Při otočení porcí přidáme očištěné a nakrájené houby a dusíme vše doměkka. Nakonec rybu vyndáme, šťávu zahustíme moukou rozvedlanou ve smetaně a povaříme ji. Vrátíme zpátky rybu a ještě krátce prohřejeme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

 

                                                   Krkonošské kyselo

2 hrsti sušených hub (máčených), porce kvásku, kmín, 4 brambory, 4 vajíčka, sůl, máslo.

Ve studené vodě na 20 - 30 minut namočte houby s kmínem. Mezitím nakrájejte brambory a přidejte je k houbám, osolte a vařte. Až brambory změknou, přidejte kvásek rozšlehaný ve studené vodě. Vlijte rozmíchaná vajíčka. Za stálého míchání vařte asi 5 minut (musí zesklovatět). Na talíři polijte přeškvařeným máslem.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.