Houby pasterizované ve vlastní šťávě Při konzervaci ve vlastní šťávě se houby uchovávají v podobě jako by byly čerstvé. K tomuto zpracování se hodí houby zdravé a pevné (hřibovité houby, čirůvky, holubinky, lišky, kotrče, hlívy, kotrče, špičky apod.). Řádně očištěné houby nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme špetku soli a dusíme ve vlastní šťávě bez přidání vody a tuku až do 1/3 objemu vložených čerstvých hub. Kmín není vhodný, protože způsobuje hořknutí. Podušené houby napěchujeme do uzavíratelných sklenic tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Proléváme zbylou šťávou a hermeticky je uzavřeme. Pasterizujeme při teplotě 95-100°C oC po dobu 45 minut. Necháme vychladnout 24 hodin a pasterizaci opakujeme. Za další dva dny provedeme pasterizaci ještě jednou. Použití: Do omáček, pod maso apod. Houby pasterizované ve 3 % slaném nálevu Při konzervaci ve vlastní šťávě se houby uchovávají v podobě jako by byly čerstvé. K tomuto zpracování se hodí houby zdravé a pevné (hřibovité houby, čirůvky, holubinky, lišky, kotrče, hlívy, kotrče, špičky apod.). Řádně očištěné houby nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a zalijeme 3% roztokem soli a povaříme cca 10 min. Houby podušené ve slaném nálevu vložíme do uzavíratelných sklenic tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a řádně je uzavřeme. Pasterizujeme při teplotě 95-100°C po dobu 45 minut. Necháme vychladnout 24 hodin a pasterizaci opakujeme. Za další dva dny provedeme pasterizaci ještě jednou. Použití: Do omáček, pod maso apod.
|