Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.
                                Houbový prášek nebo koření

 

K výrobě můžeme použít i tužší části hub, jako jsou např. třeně hlívy ústřičné. Houby nakrájíme na tenké plátky a standardně je usušíme. K mletí hub použijeme masový mlýnek a zbylé větší kousky rozmělníme v hmoždíři nebo mixeru. Koření nebo prášek plníme do hermeticky uzavíratelných obalů, a snažíme se v průběhu skladování zamezit přístupu vzduchu.

Práškem nazýváme rozemleté houby s léčivými účinky a kořením spíše mleté lesní houby se specifickým aroma. Není to však pravidlem.

Použití: Používáme jako koření do polévek, omáček, k dochucení hotových jídel, kde je třeba podtrhnout houbovou chuť.

Konzervování hub v soli

 

Nasolování hub je velmi jednoduché a účinné, avšak nasolené houby se hodí spíše do polévek a omáček.

Houby očistíme, pokrájíme na kostičky a necháme v dobře větrané místnosti cca 4 hodiny, "zavadnout" , aby ztratily alespoň část vody. V poměru 1:4 (sůl: houby) si v teplé troubě vysušíme odváženou sůl. Troubu příliš nerozehříváme -sůl opravdu pouze vysušíme!!

Houby pak promísíme se solí, vkládáme po vrstvách do sklenice, prosolujeme, uzavřeme a necháme do rána v chladné místnosti. Ráno sklenice doplníme, protože houby přes noc trochu slehnou, a zasypeme povrch souvislou vrstvou soli.

Před použitím je třeba houby odsolit: a) houby nasypeme do nádoby a zalijeme studenou vodou v poměru 1 díl hub 10 dílu vody. Necháme je odležet cca 16 hodin a scedíme pod tekoucí vodou.

b) Vložíme houby do nádoby (vyplníme ji cca ze 2/3) a necháme je malým proudem vody proplachovat cca 8 hodin.

Použití: Při přípravě pokrmu z takto konzervovaných hub doporučujeme použití další soli až na stole, dle chuti každého strávníka. Musíme brát také v úvahu fakt, že při proplachování houby ztratí část svého specifického aroma.

Uzené houby

 

Používáme celé klobouky hlav zdravých a očištěných hub. Klobouky opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Houby blanšírujeme: hřib smrkový, křemenáče, lišky, václavky - 25 min; hřib plstnatý, klouzky a špičáky 15 min.

Okapané kloboučky naskládáme vedle sebe na síto nebo je opatrně navlékneme na nit. Udíme je 1,5 hodiny nad vlažným kouřem. Houby nesmí zcela vyschnout. K uzení použijeme piliny ovocných stromů.

Na dno sklenice položíme kolečko cibule, bobkový list a lžičku kvalitního oleje. Hlavičky skládáme do 1,5 cm pod okraj sklenice a zalijeme připraveným lákem z DEKA nebo NOVY. Zavíčkujeme a sterilujeme 50 minut při 95°C.

Použití: Jako příloha.

Aromatický houbový olej

 

K přípravě se používají aromatické sušené houby jako např. Shii-take. Asi 20 g sušených hub rozemeleme na prášek a vmícháme do 500 ml oleje (vhodný je olivový nebo slunečnicový olej). Čím déle jsou houby v oleji naloženy, tím je aroma z nich získané silnější.

Použití: Hotový olej se může použít k dochucování všech houbových pokrmů. Zvýrazňuje typickou houbovou chuť a vhodný je zejména k ochucení těstovin nebo také do salátů.