Druh houby | Vhodná kuchyňská úprava | Způsob konzervace |
Bedla vysoká a bedla červenající | klobouk k opékání, smažení, plnění do houbových směsí | nevhodná |
Čirůvka fialová | nejlépe ve směsi hub, dušená | naložené ve sladkokyselém nálevu |
Čirůvka májovka | dušená, do omáček, karbanátky | všechny úpravy |
Holubinka olivová, mandlová | všechny úpravy | všechny kromě sušení |
Holubinka odbarvená | dušená, do směsí | všechny kromě sušení |
Hlíva ústřičná | polévky, omáčky, po předvaření smažená jako řízek | naložená na sladkokyselo |
Hřib borový, hřib dubový | všechny úpravy | všechny úpravy |
Hřib hnědý, hřib plstnatý | všechny úpravy | všechny úpravy |
Hřib smrkový | všechny úpravy | všechny úpravy |
Hřib dutonohý | kloboučky do polévek, omáček, smažené, ve směsi s vejci | kloboučky na sušení, ve sladkokyselém nálevu |
Hřib kovář | všechny úpravy | sušení |
Hřib žlutomasý | mladé kloboučky do polévek, omáček, směsí, karbanátků | nevhodný |
Hřib strakoš | do polévek, omáček, směsí | všechny úpravy |
Klouzek sličný | na dušení, zapékání, do omáček | naložený na sladkokyselo |
Klouzek obecný | na dušení, zapékání, do omáček | všechny úpravy |
Klouzek zrnitý, ovčí | všechny úpravy | všechny úpravy |
Kotrč kadeřavý | na dušení, do polévek, omáček, do směsí | všechny úpravy |
Kotrč březový | všechny úpravy | všechny úpravy |
Křemenáč borový | všechny úpravy | všechny úpravy |
Křemenáč osikový | všechny úpravy | všechny úpravy |
Kozák kapucínek | mladé plodnice na dušení, do směsí, starší plodnice nevhodné | nevhodný |
Límcovka obrovská | všechny úpravy | všechny úpravy |
Límcovka obecná | polévky, omáčky, na dušení | naložená na sladkokyselo |
Muchomůrka růžovka (masák) | všechny úpravy | naložená na sladkokyselo |
Opěnka měnlivá | na dušení, do směsí | nevhodná |
Pýchavka obecná | jen mladé plodnice do polévek, msěsí, na smažení jako řízky, s vejci | naložená na sladkokyselo ve směsi |
Ryzec pravý | do polévek, omáček, směsí | naložený na sladkokyselo |
Slizák mazlavý | klobouky do směsí, na dušení | naložený na sladkokyselo |
Sluka svrasklá | na dušení, pečení, do směsí | naložením do soli |
Smrž obecný | všechny úpravy | všechny úpravy |
Špička obecná (travní) | jen mladé kloboučky na dušení, do směsí, do polévek apod. | na sušení |
Václavka obecná | jen mladé kloboučky, do polévek, omáček, směsí | naložená na sladkokyselo |
Žampion lesní | polévky, omáčky, na dušení, do směsí | nepoužívá se |
Žampion ovčí | všechny úpravy | naložený na sladkokyselo, sušený |
Žampion polní | všechny úpravy | naložený na sladkokyselo, sušený |