Recepty ze Smrže obecného Plněné smrže 10 smržů, 2 vejce, 150 g mletého masa, 1 sklenice smetany, houska,muškátový oříšek, petrželová nať, sůl. Plodnice hub očistíme a spaříme horkou vodou, jemně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme houby, osolíme, okmínujeme a opepříme. Zqapékací misky vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Podušené houby rozvrstvíme na dno pekáčku a zalijeme těstíčkem z hladké mouky, vejec a mléka. Upečeme v troubě. Chutná horký posypaný zelenou petrželovou natí. Smržový mls 750 g smržů, 210 g plohrubé mouky, 3 vejce, sekaná čerstvá nebo sušená šlvěj, sůl, mletý pepř, tuk. Sýrová omáčka: máslo, polohrubá mouka, drůbeží vývar, sladká smetana nebo šlehačka, mletý muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, dva druhy sýra (čedar-niva), špetka kurkumy, šafrán. Očištěné, nadrobno posekané a na tuku podušené houby smícháme v míse s vejci, moukou, solí a sekanou šalvějí. Osolíme, opepříme. Z těsta tvarujeme šišky nebo placičky, které osmažíme na tuku dozlatova. Š išky naskládáme do vymazané zapékací nádoby, zalijeme sýrovou omáčkou a zprudka zapečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě. Hotové posypeme sekanou petrželkou nebo celerovou natí. Sýrová omáčka: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme horkým drůbežím vývarem a krátce povaříme. Potom přilijeme smetanu nebo šlehačku, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, obarvíme kurkumou a šafránem, opět provaříme a nakonec vmícháme oba druhy strouhaných sýrů. Již nevaříme, pouze promícháme a necháme sýr roztavit. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Americké brambory nebo rozmačkané brambory upečené ve slupce jsou skvělou přílohou. Velikonoční omeleta se smrži 60 g sterilovaného zeleninového salátu, 4 celá vejce, sůl, mletý pepř, olej, 300 g spařených smržů, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, 100 g sýru eidamu, pažitka. Rozšleháme 4 vejce v hrnečku, osolíme a opepříme. Rozpálíme pánev a usmažíme vaječné omelety. Vložíme na teplý talíř. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vložíme okapaný sterilovaný salát. Smrže očistíme, spaříme horkou vodou a po okapání jemně nasekáme. Přidáme k zeleninovému salátu na pánev. Dokonale promícháme a prohřejeme. Směsí plníme vaječné omelety, které přehneme. Ozdobíme kolečky rajčat, proužky paprik a plátečky česneku. Vložíme na zapékací mísu, postrouháme sýrem a necháme zapéci pod grilem nebo v troubě. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Sypeme sekanou petrželkou. Nadívané smrže 200 g smržů, 200g uzeného masa, 100 g jater, 1 malá cibule, 1 rohlík, 500 ml mléka, 1 vajíčko, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, 2 lžíce slunečnicového oleje. U smržů odkrojíme třeň tak, abychom se dostali do dutiny. Nameleme uzené maso, játra a cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, sůl, pepř a majoránku podle chuti a vše dobře prohněteme. Nádivkou naplníme smrže. Do zbytku nádivky přidáme strouhanku a uděláme z ní sekanou. Vše narovnáme do pekáče, pokapeme slunečnicovým olejem a necháme zapéci v troubě. Jako příloha chutnají americké brambory, hranolky a ostrá čalamáda. Falešná dršťková polévka se smrži 300 g smržů, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 litr vody, sůl, mletý pepř dle chuti, 2 lžičky mleté sladké papriky, majoránka dle chuti, lžíce sekané petrželové natě. Na rozpuštěném másle osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme jíšku. Nevadí když bude trochu tmavší. Potom přidáme sladkou papriku, opepříme, osolíme a zvolna přilijeme vývar, který jsme si předtím připravili z vody a masoxu. Po krátkém povaření, asi 10 minut, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, drobně nasekanou petrželku a na proužky nakrájené smrže. Vaříme tak dlouho, dokud houby nezměknou. Slučí polévka se smrži 150 g smržů, 1 sluka, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1,5 litru vody, sůl dle chuti. Očištěné slučí maso uvaříme v mírně osolené vodě. Měkké maso vyjmeme, obereme a mírně rozmixujeme nebo najemno nakrájíme a vrátíme zpět do polévky. Přidáme očištěné a na proužky nakrájené houby, očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Polévku dochutíme solí. Smrži v mléce 350 g smržů, 500 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, voda na spaření hub, sůl dle chuti. Smrže očistíme, příčně rozřízneme na polovinu a spaříme ve vařící vodě po dobu asi dvou minut. Okapané a částečně vychladlé nakrájíme na nudličky. V kastrole je podusíme ve vlastní šťávě. Když změknou, zalijeme je mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek a mouku. Trošku osolíme a zahříváme tak dlouho, až je směs tuhá. Nakonec vmícháme lžíci másla. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Smrži v játrech 300 g smržů, 600 g vepřových jater, 150 g anglické slaniny, 100 g šunky, 2 rohlíky, 1 cibule, 1 vejce, 30 g másla, 50 ml kysané ametany, strouhanka na zahuštění, voda na podlití, sůl, mletý pepř dle chuti. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme je rozškvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěné a nakrájené houby a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a krátce osmažíme. Necháme vystydnout. Do vychladlých hub pak vmícháme nasekanou šunku, vejce, kysanou smetanu, osolíme, opepříme a je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Játra upravíme tak, abychom vytvořili 4 nebo 8 porcí, které nařízneme, naplníme směsí a zašijeme. Vložíme je do kastrolu nebo zapékací misky vytřené máslem a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu. Během pečení jednotlivé porce obrátíme a je.li málo šťávy, podléváme je vodou. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory a tatarská omáčka. Smrži v hrášku 300 g smržů, 350 g sterilovaného hrášku, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř. Slaninu nakrájíme na kostičky a zlehka ji rozškvaříme. Přidáme očištěné a na tenké proužky nakrájené houby a podusíme je doměkka. Potom k houbám vlijeme konzervovaný hrášek včetně nálevu, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Nakonec zaprášíme moukou a mírně podusíme. Vhodnou přílohou je opečená uzenina, smažené vejce(volské oko) a okurka. Smrži jako čína 250 g smržů, 400 g kuřecího masa, 250 ml vývaru z masoxu, 50 g sterilovaných bambusových výhonků, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu, olej na smažení, sůl, mletý pepř dle chuti, špetka kari koření. Na rozpálený olej vložíme na kostičky nakrájené maso, zprudka opečeme, přidáme sójovou omáčku, kari koření, osolíme, opepříme, dále přidáme očištěné a na proužky nakrájené houby, na kolečka nakrájené bambusové výhonky, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme solamylem a ještě chvilku povaříme. Vhodnou přílohou je dušená rýže. Smržová pomazánka 100 g smržů obecných, 150 g tresčích jater, 200 g měkkého tvarohu, 60 g másla, 1 cibule, olej dle potřeby, worcesterová omáčka, sůl, zelená petrželová nať dle chuti. Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji zpěnit na rozpáleném leji, přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme je doměkka. Máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, játra, vychladlé houby, nasekanou petrželovou nať, několik kapek worcesterové omáčky, osolíme a řádně promícháme. Pikantní plnění smrži 8 smržů, 50 ml ostrého kečupu, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 100 g šunky, 100 g sýra nivy, 4 plátky sýra eidamu, olej, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika dle chuti. Smrže očistíme a podélně rozřízneme. z vnější strany je potřeme olejem, z vnitřní strany osolíme, opepříme a posypeme špetkou mleté papriky. Šunku, rajčata, očištěnou a jádřinců zbavenou papriku a nivu nakrájíme na kostičky, promícháme a směsí naplníme smrže. Náplň rovnoměrně pokapeme ostrým kečupem a překryjeme proužkem sýra, který jsme získali rozčtvrcením každého plátku. Narovnáme do zapékací misky, kde jsme rozetřeli 2 lžíce oleje a zapékáme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Krabí nádivka ve smržích asi 10 smržů, 100 g krabích tyčinek, 30 g másla, 100 g šalotky, 100 g parmazánu, olivový olej, voda na spaření hub, sůl, mletý pepř, sušený estragon dle chuti. Smrže očistíme, podélně rozpůlíme a na okamžik je ponoříme do vařící vody. Okapané a osušené je naskládáme do zapékací misky. Krabí tyčinky nakrájíme na malé kousky, přidáme drobně nakrájenou šalotku a krátce je osmažíme na rozpáleném oleji. Osolíme, opepříme, přidáme špetku estragonu a zamícháme. Připravenou směsí plníme půlky smržů, náplň posypeme strouhaným parmazánem a pokapeme rozehřátým máslem. Zapečeme v rozehřáté troubě. Bažant na smržích 200 g smržů, 1 bažant, 100 g anglické slaniny, 100 g drůbežích jater, 100 ml červeného vína, 200 ml vývaru z masoxu, 50 g másla, 1 cibule, 50 ml oleje na smažení, sůl, mletý pepř dle chuti, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list. Bažanta oškubeme, vykucháme, omyjeme a rozpůleného vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo a olej. Zprudka opečeme po všech stranách. Potom maso posolíme, popepříme, přidáme nové koření a bobkový list, obložíme plátky anglické slaniny, posypeme kolečky cibule a očištěnými, na proužky nakrájenými houbymi, podlijeme vývarem a pečeme za občasného polévání vypečenou šťávou asi hodinu. Když je maso měkké, vyjmeme ho, do šťávy přidáme očištěná a nakrájená játra, podlijeme vínem a osmažíme doměkka. Nakonec vložíme porce masa a necháme je prohřát. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|