Recepty ze Špičky obecné Mozeček ze špiček 250 g hlaviček špičky obecné, 3 vejce, 1 větší cibule, máslo na smažení, sůl, mletý pepř dle chuti. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kousky a osmažíme na másle dozlatova. Přidáme očištěné, oprané a nadrobno nakrájené špičky, osolíme, lehce opepříme a dusíme, až houby změknou. Potom přidáme rozšlehaná vejce a mícháme, až směs zhoustne. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory posypané nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Pudink ze špiček 300 g hlaviček špičky obecné, 200 g másla, 2 velké cibule, 3 vejce, 100 g slaniny, 80 g strouhanky, olej na vymazání pudinkové formy, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, citronová kůra, petrželka dle chuti. Špičky očistíme a rozsekáme. Na 50 g másla je krátce podusíme s nadrobno nakrájenou cibulkou a necháme vychladnout. Zbylé máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl, mletý pepř, sladkou papriku, nastrouhanou citronovou kůru, rozsekanou petrželku a vše dobře promícháme. Ke směsi pak přidáme podušené houby, nadrobno nakrájenou slaninu, strouhanku a znovu vše dobře promícháme. Nakonec zlehka přimícháme sníh ušlehaný z bílků. Vytvořenou hmotou naplníme olejem vymazané pudinkové formy a vaříme ve vodní lázni 60 minut. Hotový pudink vklopíme na talíře a ozdobíme nasekanou petrželkou. Špičkový falešný hamburger 350 g hlaviček špičky obecné, máslo nebo olej na smažení, 8 housek, 8 koleček šunky, 8 plátků sýra, sladký kečup nebo tatarská omáčka, sůl, mletý kmín dle chuti. Hlavičky špiček propláchneme v sítku pod tekoucí vodou. OKapané je vložíme na rozehřáté máslo nebo olej, osolíme, okmínujeme a vydusíme vodu. Po vydušení je ještě krátce smažíme dokud nejsou úplně měkké. Housky rozřízneme v polovině asi do dvou třetin tak, aby vznikla kapsa. Opatrně vložíme na spodní polovinu kolečko šunky a housku naplníme houbami. Když je plná, spojíme obě poloviny špejlí nebo jehlou na grilování, naskládáme je na pekáč, na vršek dáme plátek sýra a vložíme do vyhřáté trouby. Když jsou housky křupavé, podáváme je zdobené kečupem nebo tatarskou omáčkou. Špičky v kuřeti plný hrnek hlaviček špičky obecné, 1 menší kuře, 2 lžíce sádla, 3 cibule, 2 housky, 50 g másla, 100 ml mléka, 2 vejce, 1 malá konzerva játrové paštiky, strouhanka na zahuštění, voda na podlévání, sůl, mletý pepř, mletý kmín, muškátový květ, sekaná petrželka dle chuti. Na sádle zpěníme jednu drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nadrobno nakrájené hlavičky špiček, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme doměkka. Housky nakrájíme na kostičky, vložíme do misky a polijeme mlékem. Když se všechno mléko vsákne, housky důkladně vymačkáme, přidáme špetku mletého muškátového květu a pořádně promícháme. Jestliže je směs příliš řídká, přidáme strouhanku. Směsí naplníme očištěné kuře, uzavřeme grilovací jehlou nebo zašijeme, položíme do pekáče prsama dolů, přidáme trošku kmínu, několik plátků másla, 2 cibule nakrájené na kolečka, osolíme a pečeme za občasného podlévání výpekem dozlatova. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|