Recepty ze Žampionu Portobello Portobello na grilu 6 ks portobella, sůl, drcený kmín, grilovací koření, 1 lžíce oleje, 0,1 l piva. Portobello oloupeme, osolíme, okmínujeme a necháme chvilku sůl rozpustit. Mezitím rozpálíme gril a připravíme mazání, do oleje s pivem nasypeme trochu grilovacího koření. Portobello naskládáme na rozpálený gril a poté pomažeme připraveným roztokem. Po otočení opět pomažeme a po asi 10 minutách grilování podáváme s pečivem, můžeme doplnit kečupem, či dressingem. Žampiony plněné nivou Žampiony Portobello, niva, cibule, strouhanka. Žampiony očistíme a vydloubneme jim nožičku. Cibuli pokrájíme nadrobno, stejně jako nožičky žampionů a nivu. Směs promícháme a plníme jí kloboučky žampionů. Povrch lehce posypeme strouhankou. Zapékáme pod grilem. Žampiony z grilu Žampiony Portobello, olej sůl, pepř, hořčice, směs grilovacího koření, sojová omáčka. Žampiony očistíme, přepůlíme a potřeme marinádou. Grilujeme buď na grilu nebo na kameni z obou stran do zlatohněda. Hodí se jako příloha k sušším grilovaným masům. Šťavnatý steak PORTOBELLO Steakové žampióny Portobello, pečivo (tmavá či světlá bulka), olivový olej, hlavička česneku, šťáva z ½ citrónu, grilovací koření, bylinková sůl (popř. běžná kuchyňská), sezónní bylinky (tymián, šalvěj, saturejka), hrubá mořská sůl, čerstvě mletý pepř, salátové listy, rajče (dle chuti a fantazie), dressink, trouba s grilem nebo jiná alternativa grilu, 20 minut času. Pokud jsou žampióny špinavé, očistíme je šetrným způsobem (např. kartáčkem či vlhkým hadříkem - v žádném případě nemyjeme pod tekoucí vodou a neloupeme svrchní slupku, žampión musí zůstat suchý). Rozložíme je do vhodné zapékací misky či na plech. Rozděláme si marinádu z olivového oleje (na každou hlavičku počítáme 2 lžíce oleje), oloupaného prolisovaného česneku (na každou hlavičku doporučuji 1 a ½ stroužku, zařiďte se dle intenzity vaší lásky k česneku, s ohledem na statečnost vašeho žlučníku!; použijte klidně granulovaný sušený česnek, je též výtečný - bohužel nedělá optickou parádu), přidejte špetku bylinkové soli, a vymačkanou šťávu z citrónu. Marinádu prošlehejte a lžící nanášejte na žampióny a přelijte pomalu přes žebra všech kloboučků, česnek stejnoměrně rozetřete. Rozpalte troubu s grilem na 200 °C. Žampióny před vložením do trouby jemně ohoďte hrubou mořskou solí, třikrát nad každým zatočte pepřovým mlýnkem, vhoďte špetičku grilovacího koření a šoupněte je pod gril. Na dvacet minut na ně zapomeňte. Nyní si připravte pečivo, protože pořádný "burger" se bez něj neobejde. Rozkrojte a každou polovinu namažte brynzovou pomazánkou. Ozdobte nasekanými bylinkami (použila jsem tymián, šalvěj, saturejku - povrch jsem jemně posypala "vegetou s chilli kořením" - ale nutné to není). Takto připravené pečivo šoupneme na poslední 3 minutky do trouby (nenechávejte v troubě déle, pečivu to neprospěje). Tak a je hotovo. Na rozpečené pečivo posadíme horké Portobello steaky, vhodíme na talíř, přidáme kousek zeleného salátu a rajčátek. Na samý závěr přelijeme dressinkem. Italské žampiony na gril Celé žapmpiony, sýr typu feta nebo balkánský, bazalkové pesto. Na marinádu: olivový olej (určený na teplou kuchyni), rajčatový protlak (lepší je sušený), koření na špagety, pepř, sůl, čerstvé bylinky (saturejka, tymián...podle chuti a dostupnosti). Ze žampionů odstraníme třeně a do prázdných kloboučků dáme trochu pesta a kousek sýra. Z uvedených ingrediencí umícháme marinádu, kterou žampiony celé potřeme a necháme chvilku odležet. Zpočátku grilujeme přikryté alu-miskou, aby se žampiony propekly, před koncem grilování můžeme misku odstranit. Funghi Porcini Půl kila (6 kusů) velkých žampionů, plátek anglické slaniny, listový špenát, sýr na strouhání, puget kudrnky, sůl, koření - vyzkoušejte majoránku, papriku a další. Vydlabeme co nejvíc hmoty z žampionu, aby zůstal prázdný čistý klobouk. Nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Nastrouháme kousek sýra. V porcelánovém hrnku zalijeme špenátové listy na 2 minuty vařící vodou. Tento krok není nezbytný, ale špenát spařením ztratí spoustu objemu a místa v žampionech je málo. Scedíme špenát a vložíme kousek špenátu do každého žampionu. Ze slaniny, sýra, nasekaného rajčete, kudrnky a koření uhněteme směs, tou vyplníme klobouky žampionů, které zabalíme do alobalu. Pokud chcete použít parmezán, doporučuji nedávat ho do směsi rovnou, ale vyndat žampiony z alobalu asi 2 minuty před dokončením, posypat parmezánem a nechat dopéct. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE.
|