Žampiony plněné játry 500 g žampionů, 250 g kuřecích jater, 1 cibule, trochu oleje, 100 g sýra, 2 stroužky česneku, 50 g mandlí, máslo na papír. Na jednu porci vyjdou 2 větší nebo 3 menší žampiony. Vykroutíme nožičky žampionů, na trošce oleje osmahneme cibuli, nakrájemnou na jemno. Přidáme játra, rozkrájená na menší kousky a podusíme cca 10 minut. Přidáme rozkrájené nožky a hmotu ochutíme česnekem. Do hotové přidáme mandle, nakrájené na "jehličky". Do pekáčku položíme pečící papír a potřeme ho máslem. Rozložíme kloboučky žampionů jako mističky a do každé dáme trochu játrové hmoty. Dáme na cca 15 minut zapéci do trouby vyhřáté na 150 °C. Po prvních 10 minutách posypeme kloboučky nahrubo postrouhaným sýrem (nebo poklademe plátky sýra) a dopečeme. Podáváme s vařenými brambory nebo s pečivem a zeleninovým salátem. Autorka: Markéta Soukalová, Ostrava. Sojový guláš se shii-take 200 g sójových kostek, 2 lžíce Wurzl, 4 středně velké cibule, 50 g sušených shiitake houbiček, 2 lžíce sladké papriky, 4 stroužky česneku, olej, majoránka, drcený kmín, sůl (jen v případě, že rádi více slané). Na přípravu gulášové omáčky: (suroviny na ni dopředu smícháme dohromady) 1/2 l vody, 4 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce celozrnné mouky. Sójové maso vložíme do cca 2 l vroucí vody a necháme vařit cca 20 minut. Potom slijeme necháme okapat a vymačkáme přebytečnou vodu. Gulášovou omáčku připravíme tak, že na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na drobno dozlatova, poté sundáme hrnec z ohně a přidáme červenou papriku. Důkladně promícháme a vrátíme zpět na oheň. Přidáme sójové kostky a houbičky shiitake, drcený kmín a utřený česnek (případně dosolíme). Vaříme v otevřené nádobě. Přidáme předem rozmíchanou gulášovou omáčku, dochutíme majoránkou, promícháme a krátce "podusíme". Autorka: Andrea S. Hlíva ústřičná se švestkami dušená na víně 800 gramů hlívy ústřičné, 150 gramů sušených švestek (ideální jsou uzené), 1 cibule, 1/2 citronu, 250 ml suchého červeného vína, půl svazečku zelené petrželky, špetka tymiánu, špetka estragonu, 2 rozdrzené kuličky jalovce, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 30 ml oleje, sůl, pepř. Švestky po opláchnutí zalijeme půl skelnkou vína a odložíme na půl hodiny. V mezičase očistíme, opláchneme a osušíme hlívu, nakrájíme ji na nudličky a pokapeme citronovou šťávou. Cibuli nasekáme. Olej rozpálime a osmažíme na něm cibulku do sklovata, pak přidáme hlivu a za stálého míchání dusíme asi deset minut. Přidáme scezené a nakrájené švestky (ale víno nevyléváme). Zalijeme vínem ze švestek, spolu podusíme pět minut, vlijeme zbytek vína, přidáme jalovec (v nouzi ho lze nahradit hřebíčkem), koření a dusíme pod pokličkou na malém plameni 15 až 20 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Na konci přidáme máslo utřené s moukou, zamícháme a necháme přejít varem. Před podáváním posypeme zelenou petrželkou. Autorka: Štěpánka Beranová, Praha. Papriky s houbovou nádivkou 4 velké papriky, 1 cibule, 120 g rajského protlaku, 30 g sádla, 200 ml mléka, cukr, sůl, pepř. Nádivka: 250 g rýže, 300 g hub, 2 vejce, 1 cibule, sádlo, sůl, pepř. Připravíme si nádivku tak, že 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na sádle. Houby očistíme, pokrájíme a přidáme k cibuli. Rýži propereme, přidáme k houbám a osmahneme. Pak vše zalijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Necháme vychladnout a vmícháme obě vejce. Podle chuti opepříme. Paprikám seřízneme vršky, odstraníme semeníky a žebra. Omyjeme je, naplníme nádivkou a přiklopíme zpátky vršky. Druhou cibuli oloupeme a nakráíjíme nadrobno, zpěníme na sádle. Zasypeme lehce moukou a zasmažíme ji. Pak přidáme rajský protlak, trochu vody, prošleháme a přivedeme k varu. Omáčku osolíme, opepříme a vložíme do ní naplněné papriky. Dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. Papriky během dušení občas obracíme a omáčku promícháme, aby se nepřipálila. Hotové papriky vyjmeme, omáčku zjemníme mlékem, trošku osladíme, přecedíme a ještě necháme i s paprikami prohřát. Autorka: Lucie Světlá, Teplice. Houbová omáčka šípková 350 g směsi čerstvých hub, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 40 g šípkové zavařeniny, 100 ml červeného vína, kůra z jednoho citronu, voda podle potřeby, sůl, cukr dle chuti, 2 hřebíčky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji asi 1/2 litrem vody, vínem a přidáme očištěné, nakrájené houby, lžičku nastrouhané citronové kůry, šípkovou zavařeninu, hřebíček, špetku soli a cukru a vaříme tak dlouho, až jsou houby měkké. Je-li omáčka příliš hustá, podléváme ji podle potřeby vodou. Omáčka je vhodnou přílohou k hovězímu masu nebo ke zvěřině. Autorka: Alena Klesová, Brno. Pýchavka na cibulce Pýchavka velikosti dvou tenisků i trošku větší, 2 středně velké lesní houby - nejlépe hřibovité i bedla, růžovka či hlíva by šla, ale těch o trochu víc (jsou takové výrazně houbové a dají tomu tu správnou chuť, hlavně nenahrazovat žampionem a ani liškami), 1 větší cibule, 1 větší bobkový list, 1 větší snítku rozmarýnu, sůl, pepř, kelímek kysané smetany (250ml, šlo by i 200, ale míň ne). Pýchavky a lesní houby osmahneme na cibulce a dusíme s bobkovým listem a snítkou rozmarýny. Osolíme, opepříme a když jsou houby měkké, vlijeme kelímek kysané smetany. Omáčku chvilku povaříme a podáváme. Porce pro jednu osobu. Doporučená příloha: Podáváme na maso nebo jen tak k těstovinám. Autor: Jaroslav Kubíček
|