Recepty z Maitake Salát z trsnatce a špenátu 100 g trsnatce, 200 g kuřecích prsíček, 2 střední cibule nakrájené na tenké proužky, 1 svazek čerstvého špenátu, 4 velké ředvičky, 1 kostka drůbežího bujonu, 4 lžičky italského dresinku (Hellmans), 4 lžičky dijonské hořčice. Plodnice trsnatce nakrájíme na menší kousky. Připravíme vývar z bujonu a nakrájené maso s houbami v něm krátce vaříme do měkka. Vše vyjmeme a necháme odkapat. Jemně nakrájenou cibuli propláchneme ve studené vodě, ze špenátových listů odstraníme řapíky a propereme je ve studené vodě. Po odkapání smícháme špenát, cibuli a houby v misce. Ozdobíme plátky ředkviček a zalijeme směsí italského dresinku s hořčicí. Podáváme k hlavním jídlům nebo jako předkrm. Trsnatec s chřestem a camembertem 200 g plodnic trsnatce, 250 g vyběleného chřestu šikmo nakrájeného, 120 g na kostičky nakrájeného cemembertu, 500 g těstovin, 4 lžičky olivového oleje, 4 stroužky rozmačkaného česneku, 2 lžičky bílého vína, sůl a pepř k ochucení. Nakrájíme plodnice trsnatce na drobnější kousky. Do hluboké pánve dáme 4 lžičky olivového oleje a zprudka orestujeme nakrájené houby, chřest, česnek a bílé víno. Těstoviny uvaříme na skus. Do pánve přidáme k houbám se zeleninou sýr, těstoviny a vše společně osmažíme. Podáváme jako samostatný pokrm. Hovězí dušené na červeném víně s trsnatcem 200 g plodnic, 500 g hovězího masa, 2 cibule nakrájené na kolečka, 1 mrkev nakrájená na kostky, 4 brambory nakrájené na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 2 hrnky červeného vína, 2 lžičky másla, 1 lžička rostlinného oleje, 1 lžička hladké mouky, 2 kostky hovězího vývaru, pepř a sůl k dokořenění. Smícháme dva hrnky vody s vínem, přidáme hovězí vývar, česnek, hovězí maso nakrájené na nudličky, cibuli a mrkev a vše společně marinujeme 3 hodiny. V hluboké pánvi rozpustíme máslo s olejem a rychle orestujeme hovězí maso, které z pánve vyndáme. Do pánve potom přidáme cibuli, mrkev, česnek, mouku, sůl a pepř k dochucení a osmažíme. Doplníme marinádou z hovězího vývaru, povaříme a přidáme maso, přidáme další dva hrnky vody a vaříme 1 hodinu, potom přidáme brambory a vaříme dalších 30 minut. Nakrájené houby lehce osmažíme a přidáme do pokrmu. Dochutíme pepřem, solí a podáváme s rýží nebo těstovinami. Rýžovo - čočkový pilaf s trsnatcem 2 hrnky neuvařené dlohozrnné rýže, 4 hrnky kuřecího nebo hovězího vývaru, 1 hrnek vařené čočky, 3 hrnky krájených plodnic trsnatce, 1 hrnek hrubě krájené cibule, 1 hrnek hrubě nakrájeného řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžička petrželky, 1 lžička nového koření, 3 lžičky olovového oleje, sherry, sójová omáčka, sůl, pepř na dochucení, bílý jogurt. Na hluboké pánvi na olivovém oleji dusíme houby, česnek a nové koření asi 15 minut, potom přidáme cibuli, petrželku, celer a pepř a dusíme ndalších 10 minut.. Přidáme rýži a vše osmažíme další 3 minuty. Potom přidáme vývar, čočku a sůl. Znovu jemně vaříme za stálého míchání. Ztlumíme plamen a dusíme pod pokličkou 20 minut. Po vydušení tekutiny podlijeme směsí sherry, sojové omáčky a vody a dusíme 15 minut. Podáváme jako samostatný pokrm, každou porci ozdobíme lžící jogurtu.
|