Recepty z Penízovky sametonohé Vaječná omeleta s penízovkou 8 vajec, sůl, 60 g másla na pečení omelet, 250 g penízovek, 30 g másla, 1 malá cibule a petrželka. Kloboučky nahrubo nakrájíme. V kastrole zpěníme na 30 g másla spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a jemně nasekanou petrželkou. K tomu pak přidáme houby a dusíme doměkka. Udušené zchladlé houby zamícháme do rozkvedlaných vajec a směs osolíme. Na pánvi rozehřejeme část másla nalijeme na ně čtvrtinu vaječné směsi a mícháme dvouzubou vidličkou tak dlouho, až začne tuhnout. Pak omeletu obrátíme, ze spodní strany opečeme a vyklopíme na vyhřátý talíř. Kuře na houbách 1 Pórek, 4 ks kuřecích prsíček, 300 g penízovky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce koňaku, muškátový oříšek, 150 ml suchého bílého vermutu, 150 ml kuřecího vývaru, 5 - 6 snítek bílého tymiánu, sůl, černý pepř, 6 zelených oliv, 150 g zakysané smetany, krutony nebo osmažená houska. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyté maso nakrájíme na nudličky. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Na rozehřátý olej dáme smažit pórek, potom přidáme maso a všechno společně dusíme. Přidáme houby a za stálého míchání dusíme dál, dokud není maso téměř hotové. Obsah pánve flambujeme koňakem. Přidáme trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, vermut, vývar a všechno společně povaříme na pánvi asi 5 minut. Tymián omyjeme a otrháme lístky. Část jich dáme stranou na ozdobení a zbytek přidáme do pánve. K masu vmícháme olivy s polovinou zakysané smetany, ale nevaříme. Přelijeme zbývající smetanou, ozdobíme tymiánem a krutony a podáváme. Penízovkový salát 300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1 kostka masoxu, 1/2 l vody, petrželka; zálivka: 4 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, 3 lžíce oleje Penízovku očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Ve vývaru z masoxu povaříme 5 minut. Očištěný celer nakrájíme na kostičky a vaříme jej doměkka v osolené vodě. K vychladlým a okapaným houbám a k celeru přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, vše zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme odležet. Vánoční penízovková polévka 300 g penízovky, silný hovězí vývar, 2 brambory, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny, 30 g másla, 20 g hladké mouky, strooužek česneku, kmín, zázvor, polévkové koření, sůl, petrželka. Na kostičky nakrájenou zeleninu, houby, brambory, celou cibuli, kmín, sůl dáme do vývaru. Vaříme tak slouho, až změknou brambory, které lžící nabereme i s cibulí z polévky na talíř, rozmělníme a vrátíme do polévky. Polévku zahustíme jíškou, ochutíme polévkovým kořením, zázvorem, utřeným česnekem a vaříme ještě 15 minut. Ozdobíme petrželkou a podáváme s pečivem. Zimní houbové karbanátky z penízovek 500 g čerstvých penízovek, 20 g stolního oleje, 3 žloutky, 80 g strouhanky, 1 rohlík, kysaná smetana, mléko, 1 cibule, grilovací koření, mletý pepř, kmín, sůl. Očištěné, vetší plodnice penízovek pokrájíme jen na poloviny; menší ponecháme celé. Posypeme drceným kmínem a solí. Restujeme prudce na oleji. Přidáme osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Vše dobře promícháme, chvíli podusíme, odstavíme a přilijeme smetanu. Ze směsi uděláme karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a syrovou zeleninou. Velikonoční nádivka s Penízovkou sametonohou 2 rohlíky, mléko, sůl, 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 500 g peníovek, plátek másla, 6 syrových vajec, hrst kopřiv, mletý kmín, mletý bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, listy medvědího česneku, sekaná petrželka. Rohlíky namočíme do mléka a dokonale vymačkáme. Vložíme do větší mísy. Přisypeme nasekanou nať z kopřiv a sekané listy medvědího česneku. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi je vyškvaříme, přisypeme houby a dobře orestujeme. Vložíme k namočeným rohlíkům. Z vejec oddělíme bílek, ze kterého vyšleháme pevný sníh. Žloutky přidáme do hmoty v míse a dokonale promícháme. Dokořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Znovu dobře propracujem. Jemně vmícháme našlehaný bílkový sníh. Zapékací misky dokonale vymastíme tukem a vysypeme strouhankou. Pomocí stěrky vyrovnáme v zapékací misce a dáme do trouby zrůžovět. Podáváme horké. Dolárek - penízovkový guláš 500 g penízovky sametonohé, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 1 lžička másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr masového vývaru nebo vývar z masoxu, sůl, celý kmín dle chuti, 2 lžičky mleté sladké papriky. Hlavičky penízovek očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. V kastrole na rozehřátém sádle necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli. Přidáme okapané houby, okmínujeme, trošku osolíme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Zaprášíme moukou a lehce smahneme. Pak přidáme 1 lžičku papriky, podlijeme vývarem a krátce podusíme. Na másle zpěníme druhou lžičku papriky, přidáme pár kapek vývaru, krátce povaříme a nalijeme do guláše, aby měl správnou barvu. Přidáme česnek utřený se solí a ještě krátce povaříme. Vhodnou přílohou je chléb, bílé pečivo, brambory nebo kynutý houskový knedlík. Guláš můžeme na talíři ozdobit kadeřavou petrželkou nebo drobně nakrájenou pažitkou. Použijeme-li jako přílohu rýži, můžeme do každého kopečku zastrčit snítku libečku nebo šalvěje. Penízovkový bramborák 300 g hlaviček penízovky sametonohé, 600 g brambor, 150 g vepřových škvarků, 100 g polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 3 vejce, 100 ml mléka, olej na smažení, sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka dle chuti. Houby očistíme, makrájíme na menší kousky a přidáme k drobně nakrájeným škvarkům, které jsme ohřáli na rozehřátém oleji. Osolíme, opepříme, pokmínujeme a dusíme doměkka. Oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, lžičku majoránky, prolisovaný česnek, houby a promícháme. Je-li těsto příliš husté, zředíme jej mlékem. Z těsta tvoříme placky a na rozpáleném oleji je opečeme po obou stranách dorůžova. Penízovky v bramborách 300 g hlaviček penízovky sametonohé, 400 g brambor vařených ve slupce, 3 cibule, 50 g másla, 3 stroužky česneku, 3 vejce, 250 ml sladké smetany, 50 ml sladkého kečupu, sůl, mletý pepř, majoránka dle chuti. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a spolu s tenkými plátky česneku necháme zpěnit na rozehřátém másle. Přidáme očištěné houby a dusíme doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky nebo protlačíme kráječem jako na bramborový salát a přidáme houby, kečup, půl kávové lžičky majoránky, osolíme, opepříme a vše řádně promícháme. Směsí vyplníme zapékací misku. Vejce rozšleháme ve smetaně, osolíme, nalijeme na brambory a zapečeme ve vyhřáté troubě. Penízovkové karbanátky 300 g hlaviček penízovky sametonohé, 600 g mletého vepřového masa, 100 g strouhanky, 2 větší cibule, 2 vejce, voda na spaření, sůl, mletý pepř, majoránka dle chuti, olej na smažení. Hlavičky penízovek očistíme a vložíme je asi na 3 minuty do vroucí, mírně osolené vody. Potom je slijeme, necháme okapat a vychlazené, nadrobno pokrájené je přidáme k mletému masu spolu s vejci, jemně nasekanou cibulí, špetkou pepře a majoránky. Vše osolíme, promícháme, promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Z připravené směsi vytvarujeme karbanátky a smažíme je po obou stranách na oleji dorůžova. Penízovky v kachně 250 g hlaviček penízovky sametonohé, 1 kachna, 2 jablka, 2 cibule, 400 ml černého piva, 100 g másla, voda na spaření hub, sůl, celý kmín, grilovací koření, vegeta dle chuti. Hlavičky penízovky očistíme, opláchneme, pokrájíme a vložíme je na dvě minuty do vařící vody. Scedíme je a necháme okapat. Kachnu očistíme a zvenku i zevnitř ji osolíme. Houby smícháme s oloupanými a na čtvrtiny nakrájenými jablky, posypeme vegetou, proložíme plátky másla a touto směsí naplníme vnitřek kachny. Zašitou nebo párátky sepnutou kachnu vložíme do pekáče, posypeme grilovacím kořením a kmínem, podlijeme pivem a na kachnu rozložíme kolečka cibule. Jestliže nám zbyli nějáké houby, vložíme je do pekáče ke kachně a vše asi hodinu a pů pečeme ve vyhřáté troubě. PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY! Vložit recept ZDE .
|