Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                  Recepty z Opěnky měnlivé

                                    

                                   Jelení guláš s opěnkami

800 g jeleního masa na guláš, 175 g prorostlé slaniny, 2 malé cibule, 750 ml zeleninového vývaru, ½ svazku majoránky, 400 g čerstvých opěnek nebo nameko, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 konzerva kukuřice (340 g), 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce calvadosu.

Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme v pekáči, vyjmeme a dáme stranou. Jelení maso nakrájené na kostky zprudka osmažíme ve vyškvařené slanině dozlatova... Cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme k masu a smažíme asi 1 minutu. Potom přidáme vývar a všechno dusíme na mírném plameni asi 1 hodinu. Mezitím ze svazku majoránky ponecháme několik lístků a zbytek nasekáme najemno. Očištěné houby osmažíme na přepuštěném másle. Slaninu, osmažené houby, okapanou kukuřici a nasekanou majoránku přidáme do guláše. Mouku rozmícháme v troše vody a vmícháme do guláše. Guláš vaříme dalších 5 minut, potom ho osolíme a opepříme. 2 lžíce zakysané smetany smícháme s calvadosem a přidáme do guláše. Před podáváním posypeme několika lístky čerstvé majoránky. Vjhodnou přílohou jsou smažené brambory nebo bramboráčky.

                                                           

                                  Jogurtová pizza s opěnkou

Těsto: 250g polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 1 kelímek bílého jogurtu 150 ml, 1 vejce, sůl.
Náplň : 150g hub opěnky ( penízovky nebo žampiónů ), pikantní kečup, 150g salámu, 100g klobásy, 4 rajčata, 1 paprika, 2 druhy sýra na posypání např. niva a cihla, tuk na vymazání plechu.

Z mouky, prášku, jogurtu a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme a umístíme na tukem vymazaný plech. Těsto potřeme kečupem, poklademe plátky salámu, klobásy, přidáme pokrájená rajčata a papriku. Houby nakrájíme na plátky, menší kloboučky můžeme nechat celé a poklademe je na pizzu, posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 30 minut.

 

                                                  Polévka kulajda s vejci a opěnkou

2 litry vody nebo vývaru z kostky masoxu, 300g čerstvé opěnky, 4 větší brambory, trochu kmínu, 1 litr kysané smetany nebo šlehačky, 30g hladké mouky, kopr, sůl a 6 vajec.

Do hrnce s vodou nebo vývarem dáme na plátky nakrájených hub, na kostičky nakrájené brambory, kmín, osolíme a vše vaříme do měkka. Do smetany rozmícháme mouku a vmícháme do polévky, vše promícháme a povaříme. Nakonec přidáme do polévky jemně rozsekaný kopr. Na porci polévky připadne 1 vařené vejce.

 

                                Polévka kulajda s vejci a Opěnkou

2 l vývaru z kostky masoxu, 350 g čerstvé opěnky, 4 větší brambory, kmín, 1/2 litru kysané smetany, 30 g hladké mouky, sekaná petrželová nať, sůl, 6 vajec.

Do hrnce s vývarem vložíme na plátky nakrájené houby. Přisypeme na kostičky nakrájené brambory. Okořeníme kmínem, solí a vše uvaříme doměkka. Do smetany rozšleháme mouku a vlijeme jemným proudem opatrně do polévky. Dokonale rozmícháme a povaříme. Nakonec přidáme do polévky jemně rozsekanou petrželovou nať. Na porci polévky dáme 1 vařené vejce. Klasická kulajda je kořeněná koprem. Podáváme s pečivem.

 

                                 Opěnky v omáčce z červeného vína

500 g plodnic opěnek, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 lžičky cukru, 30 g mouky, 20 ml červeného vína, 2 hřebíčky, sůl.

Klobouky opěnek spaříme. Na polovině oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme houby, osolíme a dusíme 15 minut. Na zbývajícím oleji opražíme cukr dohněda, přidáme mouku, několikrát promícháme a zalijeme vínem. Omáčku okořeníme hřebíčkem, případně přisolíme. Vaříme ještě 10 minut. Vložíme houby a ještě povaříme. Podáváme s bramborem k vařenému hovězímu masu nebo vepřové pečeni.

 

                                       Vídeňský závin s Opěnkami

6 středních vařených brambor, 2 cibule, máslo, 250 g mouky, 250 g opěnek, sůl, vejce, 150 g sádla, nové koření, krupice.

Větší klobouky opěnek překrojíme, menší necháme celé. Plodnice hub podusíme na sádle, osolíme a okořeníme. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, osolíme a okořeníme. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle a smícháme s houbami. Na másle upražíme krupici a zalijeme trochou vody, aby změkla. Z brambor a mouky vyválíme bramborové těsto do tenké vrstvy a plníme ho nejdříve krupicí, potom houbami s cibulí. Stočíme do závinu, potřeme ušlehaným vejcem a pečeme v troubě dorůžova.

 

 

                                               Opěnkový boršč

200 g hlaviček opěnky měnlivé, 200 g sterilované řepy, 100 g hovězího masa na polévku, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 lžíce mouky, 1 litr vody, 4 lžíce kysané smetany, ocet 8%, sůl, celý pepř, bobkový list, cukr dle chuti.

Opláchnuté maso vložíme do hrnce s vodou, přidáme 5 kuliček pepře, oloupanou cibuli, 1 bobkový list, osolíme a uvaříme doměkka. Maso a cibuli vyjmeme, maso nakrájíme nadrobno, do vývaru přidáme očištěné a omyté houby, propláchnutou a na kostičky nakrájenou řepu a zeleninu, pokrájené maso a vše uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme mouku rozvedlanou v trošce vody, ochutíme cukrem a octem a ještě chvíli povaříme. Na každý talíř dáme lžíci kysané smetany a zalijeme teplým borščem.

 

                                                Paštika z opěnek

500 g opěnky měnlivé, 500 g brambor, 300 g  vařeného nebo pečeného masa, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 50 g sýra na strouhání, 60 g másla, 1 žloutek, 100 ml vody na podlití, voda na uvaření brambor, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti.

Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme ve vode. Vychladlé brambory zalijeme mlékem, přidáme polovinu másla a umícháme nebo rozšleháme na bramborovou kaši. Do kaše přidáme nastrouhaný sýr a žloutek. Na zbytku másla zpěníme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, podlijeme vodou a vaříme za stálého míchání 15 minut. Maso umeleme a vložíme do připravené omáčky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Do zapékací mísy dáme masovou směs, potom vrstvu opěnek, které jsme po očištění podusili doměkka a nakonec bramborovou kaši. Dáme do trouby asi na 20 minut zapéci, až povrch zezlátne. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborový salát.

 

                                           Opěnka s chlupatými noky

500 g hlaviček opěnky měnlivé, 500 g brambor, 2 cibule, 2 vejce, 300 g hrubé mouky, 1 lžíce sádla, voda na podlití, voda na uvaření noků, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na rozehřátém sádle. Přidáme očištěné, oprané a osušené hlavičky hub. Osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme doměkka. Během dušení můžeme podlévat vodou. Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, osolíme a promícháme. Ze vzniklého těsta lžící vykrajujeme nočky, které zavařujeme v osolené vroucí vodě. Vaříme je asi 8 minut za občasného promíchání. Rozříznutím jednoho noku poznáme zda jsou uvnitř uvařeny. Odkapané noky přidáme k houbám a promícháme. Dochutíme solí. 

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE .